Бижута от черепи в некропола при Козарева могила”
Бижута от черепи в некропола при Козарева могила” / netinfo

Уникални находки са били открити при разкопките в некропола в местността „Козарева могила". Сред интересните открития на археолозите са дори бижута направени от човешки черепи.
В некропола са намерени най-ранните останки от прабългари на юг от балкана. Специалистите предполагат, че тук са погребвали убитите от битките при Ахелой. Открити са и останки от каменно-медната епоха като върхове от копия, стрели, различни кремъчни пластини и доста съдове. 
Миналата година бяха открити общо четири гроба. Първите два, на които попадат археолозите са от IV хил. пр. н.е., а останалите от V хил. пр. н.е. - разцвета на енеолита, време, в което историята на българските земи е била на върха на световното развитие. Този район се причислява към т.нар. култура „Варна", но по погребални обреди доста се различава. Там гробовете са ориентирани север-юг, мъжете са изпънати, жените са свити, докато тук всички са свити, с главата на изток.

Според доц. Петя Георгиева, ръководител на разкопките в тези случаи, труповете са похлупвани със съд върху таза и краката. 
Съдовете, намерени в некропола не са изпечени, което според специалистите говори, че те са правени специално за погребения. 
Откритото селище в близост до некропола е било център на грънчарската промишленост през V хил. пр. н.е. Там е намерената голяма грънчарска пещ, специално направена за печене на керамика.
Други интересни находки от могилата са изделия и рондели от човешки черепи. Според доц. Георгиева, това не може да се свърже с човекоядство, а е по-скоро ритуал, свързан със специален човек. И четирите рондели са направени от различни части на човешкия череп. Възможно е да са направени от един и същи череп, но след като той е обработен не може да се докаже.
Разкопките се осъществяват с подкрепата на Кметството в Каблешково и читалище „Атанас Манчев", което предоставя терен за обработка и съхранение на откритите съдове и предмети. Очаква се и Историческият музей в Поморие да подпомогне разкопките през следващия сезон.
Обсъжда се в района да се направят експериментални сгради с пещи, подобни на намерените, които да се използват за нуждите на студенти и специалисти по екпериментална археология. Теренът е предоставен от Община Поморие, а ако идеята се развие постепенно може да се направи и модел на селището с различните видове производства, което да се обособи като туристическа атракция.