Безплатни прегледи на млечните жлези започват в МБАЛ „Черноморска – Бургас”
Безплатни прегледи на млечните жлези започват в МБАЛ „Черноморска – Бургас” / netinfo

Напълно безплатни профилактични прегледи и консултации за рак на млечните жлези стартират от началото на тази седмица в новата болница в комплекс „Меден рудник" - „Черноморска - Бургас".
Инициативата е по повод Международния месец за борба с рака на млечните жлези, който по традиция от пет години се отбелязва през октомври. Заболяването е разпространено най-вече сред жените, но от него страдат и мъже.
Профилактиката е особено важна, тъй като откриването на заболяването в по-късен стадий може да има фатални последици.
Прегледите ще се извършват от водещи специалисти от Комплексния онкологичен център в Стара Загора, които са привлечени за постоянно в екипа на МБАЛ „Черноморска - Бургас".
Безплатните профилактични прегледи ще продължат една седмица от 8 до 14 октомври, но при голям интерес от страна на гражданите могат да бъдат удължени с още седмица. Хирурзите ще преглеждат по график, всеки ден от 9.00 до 12.00 часа в сграда на болницата, в зона „А" на най-големия жилищен комплекс в града. Предварителни записвания могат да бъдат направени на телефон 056 707 606.
Желаещите няма да заплащат нищо, а целта е хората да станат по-отговорни за здравето си и да си създадат навици по отношение на привенцията. В случаите, когато е наложителен и преглед на мамограф или ехограф ще има заплащане на половин цена, обясни д-р Христо Якимов, който е управител по медицинските дейности в МБАЛ „Черноморска - Бургас" и началник на отделението по „Анестезиология и реанимация" на болницата.
Апаратурата в здравното заведение е на най-високо ниво или така нареченият „златен стандарт" в медицинската техника. Тя позволява да бъдат видени и най-малките изменения, което от своя страна води до ранно регистриране и елеминиране на заболяването.