Без отмяна на частичното бедствено положение в Бургас
Без отмяна на частичното бедствено положение в Бургас / netinfo

Частичното бедствено положение в Бургас няма да бъде отменено и днес. Езерото Вая е пълно до ръба и трябва да се вземат допълнителни превантивни мерки.
Затова екипи на общинската дирекция УКОРС, подпомогнати от доброволци, ще струпат по брега му още 1000 чувала с пясък.
Днес продължава едновременното изпълнение на възстановителни дейности и опис на щетите в най-пострадалите райони - кварталите Долно Езерово и Лозово. Там се правят допълнителни отводнителни канавки, от улиците се премахват наносите от кал и тиня. Още вчера Община Бургас осигури 5 помпи, които се обслужват от доброволци. Заедно с тези на Пожарната, те продължават да отводняват частни имоти в пострадалите квартали.
Друга важна задача от спешния дневен ред е почистването на канала между Вая и морето от дървета и клони. Това ще позволи по-бързото оттичане на водата от езерото.
Притеснителните сигнали от граждани са в пъти по-малко, но все пак през последното денонощие са получени 28 сигнала за наводнени избени и складови помещения, площи, дворове и пътища. 25 са обажданията за паднали, наклонени и разцепени дървета и клони, а 15 са за изкъртени, паднали мазилки, счупени и паднали стъкла и ламарини.