/ БГНЕС
Басейнова дирекция Варна разпореди на консеционера на Централния плаж в Созопол незабавно да преустанови дейности в Черно море. Това съобщение бе разпространено до медиите от дирекцията, предава БТА.. От там добавиха, че е извършена проверка на два плажа в Созопол.

След сигнал: Туристическото министерство ще провери плажа в старата част на Созопол

От дирекцията са направили предписание на концесионера незабавно да преустанови изземване на пясък от Черно море. Действията му били в несъответствие с уведомление, изпратено до министъра на туризма с копие до БДЧР.

БГНЕС

Съгласно същото уведомление се предвиждало изнасяне на пясъчно покритие от плажа и натрупването му далеч от обичайните ветрови вълни, без да се засягат бреговете на водните обекти.

Жители подготвиха петиция заради дига на созополския плаж (СНИМКИ)

От дирекцията съобщават още ,че са поканили концесионера на плажа в Созопол в срок от три дни да се яви за изясняване на обстоятелствата по случая с установеното нарушение на естественото състояние на брега.

Проверка на Централния плаж в Стария Созопол е разпоредила и министърът на туризма Николина Ангелкова. Експерти на ведомството също ще инспектират извършените на място дейности.

Припомняме, че концесионерът излезе със свое становище по случая, разпространено до медиите. Позицията му е, че издигането на защитни пясъчни диги е единственият екосъобразен метод да се предпази плажната ивица от бурните морски вълни през зимните месеци. Тази практика била установена и се прилагала в цял свят.

Кой и защо копае на брега при Созопол? (ВИДЕО)

В становището се казва още, че предпазните пясъчни диги служели като надеждна защита и били нужни, за да се запази целостта на плажа. По този начин дори се увеличавала големината на плажната ивица, ако методът се прилага редовно всяка година.

Според тезата на концесионера, са спазени всички нормативни изисквания и предварителни уведомления за действията, предприети на плажа. А освен това през пролетния сезон натрупаният пясък под формата на диги щял да бъде изравнен.
БТА