От Министерството на туризма назначават проверка по случая
Напрежение в Созопол заради изграждането на защитни диги на централния плаж в града, съобщава NOVA. Багер започна работа на пясъчната ивица преди около седмица.

Концесионерът твърди, че е уведомил  всички институции за действията си. Жителите на черноморския град излязоха на протест.

Жители подготвиха петиция заради дига на созополския плаж (СНИМКИ)

„Намирам, че намесата тук, на плажа, в града, който е архитектурен резерват от 1974 г. е грубо нарушение на законите. Няма никакви съгласувателни процедури с НПК за тази дига, а и тя не се налага. Концесионерите се обосноваха с това, че така се предпазват заведенията”, каза протестираща.

БГНЕС

„Ние не бяхме уведомени от концесионера за неговото намерение. Получихме информацията от граждани, които са установили натрупването на дигата. Концесионерът впоследствие поиска среща, за да обясни какво точно прави. Община Созопол е сезирала Басейнова дирекция и РИОСВ. Други правомощия нямаме, защото плажът е изключителна държавна собственост”, посочи кметът на Созопол

БГНЕС

„Тази мярка се извършва за първи път и затова хората са притеснени какво се случва. Пясъкът е тук и никой няма да го изнесе. Вземат се превантивни мерки, ако придойде голяма вълна. С нищо не се нарушава екоравновесието”, коментира концесионерът на плажа Илиян Иванов.

„Беше извършена незабавна проверка. Констатирахме изградена пясъчна дига с цел превенция от вредното вълново въздействие. Изследване показа, че багерът попада във водния обект.

БГНЕС

При установяване на нерегламентирани действия във водния обект Басейнова дирекция ще предприеме съответните наказателни мерки”, заключи представителят на Басейнова дирекция Сабина Русева.

От Министерството на туризма съобщиха, че ще назначат проверка по случая и ще изкажат компетентното си мнение по казуса. 
nova.bg