Не съм бил аз зад волана, твърди Владимир Колев. От прокуратурата са категорични: Той е!
Не съм бил аз зад волана, твърди Владимир Колев. От прокуратурата са категорични: Той е! / Снимки: Лалка Димитрова
Бургаският апелативен съд намали драстично присъдата на 56-годишния Владимир Колев, който на 3 декември 2017 г. с 2,70 промила алкохол в кръвта, уби на място в Приморско велосипедиста Евелин Дуков, а след това избяга от мястото на престъплението и се скри. С решение на окръжните магистрати Колев получи 17 г. затвор, но сега на втора инстанция съдът е преквалифицирал обвинението и е смекчил наказанието на 10 г. лишаване от свобода.
 
 „Въззивната инстанция не споделя извода, че деянието на подсъдимия Владимир Колев следва да се квалифицира и като "особено тежък случай". Действията на подсъдимия не покриват предпоставките на посочения текст, тъй като с оглед на настъпилите вредни последици и на всички отегчаващи обстоятелства, не се разкрива изключително висока степен на обществена опасност както на самото деяние, така и на дееца.“, се посочва в мотивите на Апелативния съд в Бургас.

И още: „В решението е посочено, че нарушенията на правилата за движение по пътищата, при които макар и по непредпазливост се причинява смъртта на други лица, се отличават с по-висока степен на обществена опасност, в сравнение с други групи престъпления, непредпазливи такива, тъй като засягат комплекс от обществени отношения, пряко свързани с гарантираните в Конституцията изконни човешки ценности - правото на телесна неприкосновеност и правото на живот. В конкретния казус обаче, доказателствената съвкупност не сочи на завишена обществена опасност на престъплението извършено от Владимир Колев, както и на завишена лична обществена опасност, които да са различни от обичайните за този вид престъпна деятелност.“