В новия кабинет учениците ще могат нагледно да се обучават на видовете корабни въжета, такелажното обзавеждане на кораба - с блокове, скоби /шегели/, коуши, халки и обтегачи, както и да извършват такелажни работи.
В новия кабинет учениците ще могат нагледно да се обучават на видовете корабни въжета, такелажното обзавеждане на кораба - с блокове, скоби /шегели/, коуши, халки и обтегачи, както и да извършват такелажни работи. / Снимка: Община Бургас
Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов "Св. Никола" да се превърне в колеж. Тази заявка направи Община Бургас. Амбицията на местната власт е кадрите на учебното заведение да са конкурентни на световния пазар. 
През септември 2019 г. гимназията, която беше държавна, бе прехвърлена на Общината, която полага усилия за модернизация на материалната база, за оборудването й със съвременни съоръжения, както и за повишаване качеството на образованието.

Първите стъпки вече са факт. А сега Морското ще се сдобие и с модерен такелажен кабинет, съобщи директорката Христина Жабова. Избрано е просторно светло помещение с хранилище към него. То се намира в основната сграда на училището. Ще бъде направен основен ремонт, а кабинетът ще бъде обзаведен и оборудван съвременно.

Ще продължи използването на съществуващи макетни табла с видове възли, приспособления и инструменти за такелажа, които имат и сантиментална стойност, тъй като с тях са се учили на занаят поколения бургаски моряци. Но ще бъдат изработени и нови.

В момента такелажната работилница се намира в занемарена помощна сграда и е на практика неизползваема. В новия кабинет учениците ще могат нагледно да се обучават на видовете корабни въжета, такелажното обзавеждане на кораба - с блокове, скоби /шегели/, коуши, халки и обтегачи, както и да извършват такелажни работи.
Учениците ще правят морски възли и примки, съединяване на въжета и т.н. Те ще научат и командите на български и английски език за натягане и освобождаване на швартови въжета, буксири и проволки, както и заставане и снемане от котва.

След оборудването на такелажен кабинет, следва реновирането на работилници по стругарство, заваряване, шлосерство и боядисване.