Откритият наскоро нимфеум от бургаски археолози при разкопките на историческия обект предизвиква сериозен интерес сред публика и учени
Откритият наскоро нимфеум от бургаски археолози при разкопките на историческия обект "Акве Калиде" предизвиква сериозен интерес сред публика и учени.

„Нимфеумът е светилище на нимфите, открито до римските терми, с посвещение от Марк Антоний. Това е посвещение на нимфите от Обсеквент от 11-ти Клавдиев легион, той се е лекувал тук. Банята е тип войнишка“, обясни ръководителят на археологическите разкопки на Акве Калиде доц. д-р Димчо Момчилов.

БГНЕС

Култът към трите нифми се свързва с минералните и лечебни води. „Те са покровителки на всеки, който иска да бъде излекуван и в отплата излекуваните са поднасяли дарове.

Стартира археологическият сезон за разкриване на тайните на „Акве калиде“ (СНИМКИ)

Предполагаме, че именно на това място те са се събирали в банята да измолят за своето лечение”, добави директорът на ОП "Туризъм" Радовеста Стюърт. Откритието става възможно, едва след като подпочвената вода от археологическия обект се отдръпва.

БГНЕС

Нимфеумът се датира от края на първи век след Христа. При археологическите разкопки е открит и по-ранен надпис от времето на римския император Нерон – заповед за построяване на термите. От надписа става ясно, че "Аква Калиде" са най-ранните римски бани в България.

БГНЕС

Мястото, събрало в себе си хилядолетна история, привлича все повече туристи, като най-посещавана е реставрираната баня на най-дълго управлявалия султан Османската империя.

Според турския пътешественик Евлия Челеби султан Сюлейман се излекувал от подагра именно от лечебната вода на "Акве Калиде". В знак на благодарност той построил нова баня на мястото на античните и средновековни терми.

Нови открития на известния античен и средновековен град Акве Калиде (СНИМКИ)

Припомняме, че археологическите проучвания на "Акве Калиде" се финансират от 2008 година и всяка година се разкриват все повече интересни исторически факти.

БГНЕС

Само преди няколко дни, кметът на Бургас Димитър Николов съобщи, че през следващите месеци усилията на научните ръководители доц. Момчилов и асистент Мирослав Класнаков ще бъдат съсредоточени в североизточната вътрешност на ранновизантийската баня и ще включват структури от римската, ранновизантийската и средновековната епоха.

Работи се и по проект за изграждане на студентски археологически кампус, тъй като "Акве Калиде" е интересно място за изследователи от цял свят.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня 
БГНЕС