/ Община Бургас
Начало на новия археологически сезон бе дадено в най-прочутите антични и средновековни бани по българските земи - „Акве калиде“, които се намират в бургаския квартал „Ветрен”.

Проучванията са финансирани и тази година от Община Бургас, през Регионален исторически музей, съобщиха от Общината.

Нови открития на известния античен и средновековен град Акве Калиде (СНИМКИ)

През следващите месеци усилията на научните ръководители доц. д.н.а. Димчо Момчилов и ас. Мирослав Класнаков ще бъдат съсредоточени в североизточната вътрешност на ранновизантийската баня и ще включват структури от римската, ранновизантийската и средновековната епоха.

Ще бъдат също така изследвани:

- Средновековен пласт, от който до момента за последните две години има установени пет жилища, част от църква и некропол, които се вместват в хронологическите граници ХІ-ХІІІ в. и са подплатени с голямо количество художествена керамика, монети и печати

- Басейн от Античността и Средновековието, изграден върху античния каптаж

- Античен канал - съоръжение с особена значимост и през римската епоха, и при изграждането на ранновизантийската баня през ІV в.

- Каменно съоръжение от андезитен туф, засечено в края на месец октомври 2023 г., за което се предполага, че е част от нимфеума. В тази зона през лятото на 2022 г. бе открит изключителен посветителски надпис от края на І - началото на ІІ в.


Ще продължи разкриването на пространството между античния каптаж и североизточния ъгъл на турската баня. До голяма степен резултатите на част от предвидените за проучване обекти - в случая античния канал, нимфеума ще зависят от нивото на подпочвените води.

Община Бургас

Разкопките в едни от най-популярните древни терми се провеждат от 2008 г. насам, без прекъсване. Настоящата картина от проучвания представя богата гама от ранновизантийска и средновековна архитектура и материали.

Община Бургас

Новите археологически дирения в „Акве калиде“ имат за цел да разширят обхвата на разкритите структури в изградения в района атрактивен туристически център. Да представят в по-голяма пълнота съществувалия през редица векове балнеоложки комплекс, както и да обогатят музейните фондове на Бургаския музей.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня