Мостът към село Фазаново е възстановен за преминаване само няколко часа след бедствието и неговото компрометиране - освен речни наноси и дървета, имаше и нарушена пътна настилка. Предстои цялостна реконструкция, съобщиха от Общината.

Община Царево

Община Царево

Временно ще бъде затворен обход до Тракийски университет към кв. "Василико" за дейности по стабилизиране и почистване. Възстановен е и подходът към пристанището в село Лозенец.

Община Царево

Община Царево

Община Царево е разположила екипи във всички населени места на територията ѝ, които раздават вода и храна.  Заедно с тях са и доброволци на Българския Червен кръст. Това съобщи кметът на Царево инж. Георги Лапчев. Той посочи, че водата от чешмите все още не може да бъде използвана за пиене.

Обявеният за издирване мъж в Лозенец е намерен жив и здрав

Лапчев посочи, че населението ще трябва да разчита на бутилирана вода още няколко дни, като се позова на информация от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Бургас. 

"Обстановката в общината постепенно се нормализира", посочи още кметът. Продължават дейностите по източването на язовир „Потурнашки“. Екипите от пожарната, които са там, съобщиха, че източването на водата ще продължи и на 9 септември.

Обемът на язовира е 550 000 кубични метра, като до края на вчерашния ден нивото му бе намалено наполовина. Продължават и дейностите по разрушаването на компрометирания мост след Царево по републиканския път в посока Ахтопол.

По информация на директора на Областно пътно управление-Бургас Митко Порязов, който се намира на мястото, дейностите по разрушаването му и монтирането на новата метална сглобяема конструкция ще продължат няколко дни. Днес трябва да завърши доставката на останалите елементи за новия временен мост.

Национален ден на траур в памет на жертвите от наводненията

Към момента това е единственият затворен път на територията на Община Царево. Ограничения за движение на машини над 12 тона е въведено по две отсечки - Царево-Китен и Царево-Изгрев. По тях движението е ограничено в една лента. 

От РЗИ казаха, че набиране на проби от водопреносната мрежа в Царевско е извършено още на 7 септември. Екипи на инспекцията също ще вземат проби на няколко места. Най-късно на 9 септември трябва да бъдат готови резултатите от микробиологичното изследване на водите.

Трябва да се извърши и ново пробонабиране на морска вода. Остава в сила препоръката на здравните власти да не се влиза в морето в засегнатите от наводненията райони. 

Разрушават моста на пътя Царево – Ахтопол, временното съоръжение ще е за МПС до 12 т (СНИМКИ)


Междувременно общината напомня, че всеки който има нужда от помощ за почистване на домове и дворове, може да се обади в Кризиссния щаб на тел.: 0590/ 5-50-18, за да бъдат насочени доброволци.

Всички граждани с пострадало имущество и автомобили могат да подават сигнал на 112, след проверка от пожарната в Царево ще им бъде издаден съответен документ.
Станимир Димитров, БТА