“Не е забранено, а препоръчително да не се къпят хората, докато не се оцени ситуацията”, обясни той
Има замърсявания в резултат на бурята, в резултат на наводненията. Това са временни замърсявания и те се оценяват в момента.

Това заяви министърът на околната среда и водите Юлиян Попов.

Водното бедствие в Бургаско: Раздават храна и вода, има нужда от техника и хора

Попов коментира и препоръката в морето да не се влиза. Той уточни, че препоръката към хората е да не влизат.

“Не е забранено, а препоръчително да не се къпят хората, докато не се оцени ситуацията”, обясни той.

БГНЕС

Министърът на околната среда и водите каза, че ще има текущ анализ на замърсяването и посочи, че според него замърсяването ще се “успокои след няколко дни”. “Изсичане има, да”, каза още той в отговор на въпрос дали има сеч в Странджа, който е виновен за наводнението. По думите му отговорните институциите следят ситуацията. Проверяват се информации в социалните мрежи за изхвърлени предмети, „за вероятни зауствания“, каза още министърът. Той добави още, че водата трябва да се използва само за битови нужди.

На въпрос има ли изсичане и дали това е причина за наводненията, Попов отговори: „Не, не е причина. Изсичания има, да“.

На заседание на парламентарната комисия по околната среда и водите министър Попов каза, че основното нещо, което е довело до наводненията, е „изключително силният валеж“.

“След като се оттегли водата може да се очаква евентуално замърсени площи и да се застраши хигиенната обстановка”. Това пък заяви здравният министър проф. Христо Хинков.

След водния ад по Черноморието – армията е на място, щетите са огромни, свидетелски разкази (СНИМКИ/ВИДЕО)

“Има питейна вода в достатъчно количество, но като цяло не виждам сериозен хигиенен риск”, каза още Хинков. “Пробите, които се взимат по Черноморието си върви по план, ако има нужда от извънредни проби, те ще бъдат направени, но в скоро време не виждам да се къпят хората в морето.

Ние не можем да им забраним да се къпят, но ще вземем отношение по това и може би ще назначим допълнителни проби”, подчерта здравният министър.
БГНЕС