Актрисата от „Зад кадър” Гергана Плетньова: Мечтая за Чехов
Актрисата от „Зад кадър” Гергана Плетньова: Мечтая за Чехов / Дарик Бургас

Младото дарование на българското кино Гергана Плетньова присъства на бургаската премиера на филма „Зад кадър” в който играе служителка на бившата Държавна сигурност. Филмът е в конкурсната програма на „София филм фест на брега” и е второ участие на 23-годишната актриса в проект на  режисьора Светослав Овчаров. Преди три  години след тежък кастинг получава роля във  филма му „Единствената любовна история, която Хемингуей не описа”. Вече е четвърти курс в НАТФИЗ при проф. Здравко Митков и има в актива си награда за филмово изкуство - за поддържаща роля, за участието й във "Военен кореспондент" на режисьора Костадин Бонев.

В момента играе в спектакли в Младежкия театър и учебната сцена на НАТФИЗ. Репетира и във Варна ролята на Маргарита от  Гьотевия „ Фауст”, постановка на Лилия Абаджиева. Казва, че сънувала Фауст и Маргарита седмици преди да дойде предложението за ролята. 

Родена е в Свищов, но корените на семейството й са от руския Воронеж. Удивително напомня Чехова героиня и самата споделя, че мечтае да играе в пиеса по негов текст.

Поканата за участие в „Зад кадър” е персонална, не се налагало да изтърпява 7 –месечния кастинг на предния филм на Овчаров, и определено е била по-спокойна.

„Не ми беше трудно да играя служителка от ДС. Става дума за  навлизането в личното пространство без покана. И за това,  че понякога по пътя към целта губим  човечността си”, казва красивата Гергана. Според нея филмът е актуален и за младите заради наскоро разразилата се дискусия за безконтролното следене на личната кореспондеция и достъпа на МВР и ДАНС до данните от телефонните разговори, електронните пощи и онлайн комуникацията.

Разказва, че се разбира с режисьора Светослав Овчаров с много малко думи.„Страхотно да срещнеш такъв човек и да не се чувстваш неудобно, че си мълчите. Това усещане ми е от първата среща с него и не се е променило.”

Гергана Плентьова определя колегата си Иван Бърнев, който изпълнява главната роля в „Зад кадър”, като много успешен,  талантлив актьор и човек с голяма душа.

Актрисата свързва Бургас с лятното кино на Охлюва, където миналата година  бе представен филмът за Хемингуей.

„Все съм се срещала с публика, но тук седях два часа и разговарях с тези хора, повечето бяха колкото мен. Беше невероятно.”