/ Снимки: Лалка Димитрова
Помагачите се измъкнаха с пробация и условни присъди
Автоинструкторът от Бургас Красимир Ненчев (на 64 г.), подсъдим за продажба на шофьорски книжки чрез използване на фалшиви лични карти и мними курсанти, е готов да изтърпи ефективна присъда от 1,8 години затвор. Днес той подписа споразумение с прокуратурата и в Районния съд се призна за виновен по всички пунктове на обвинението. 

Валентин Леков
Валентин Леков


Освен инструктора, подсъдими за участие в схемата са още трима души- Валентин Леков, Недко Костадинов и Петър Иванов. Те пък се явявали на изпити пред Държавна агенция "Автомобилна администрация" с подправени лични карти и се представяли за малограмотни лица от малцинствата. За услугата те получавали между 500 и 1000 лева

подсъдим фалшиви шофьорски книжки

Те получиха присъди съответно от 12 месеца пробация за Леков, условна присъда от 1 година лишаване от свобода с три години изпитателен срок за Костадинов и задължителни срещи с пробационен служител в продължение на 18 месеца за Иванов. 

подсъдим фалшиви шофьорски книжки

Има безспорни доказателства, че подсъдимите са участвали в схема с издаването на шест фалшиви шофьорски книжки. 

След влизането на присъдата в сила, прокуратурата ще предприеме действия за анулирането на книжките на тези водачи. "Това са хора от Варненско и Шуменско, които фиктивно са карали курсове и придобивали свидетелство за МПС в Бургас.Чисто мое мнение е, че лицата, на които са издадени книжките, са неграмотни, част от тях не разполагат със свидетелства за завършено образование", каза прокурор Щилиян Димитров.