18 фирми ще унищожават излишните боеприпаси
18 фирми ще унищожават излишните боеприпаси / netinfo
Осемнадесет фирми са подали до този момент документи за получаване на право да унищожават излишните боеприпаси в армейското въоръжение. 30% от тях са от чужбина, съобщи министърът на отбраната Николай Цонев в Поморие на среща по проблемите на утилизацията на излишните боеприпаси.

Министър Николай Цонев уточни, че става въпрос за 46 хиляди тона гранати, мини, патрони, снаряди и барут. Той се надява до края на годината да бъдат унищожени 50-60% от тях. В близките дни ще бъде обявено решението кой ще има право да извърши тази дейност.

„Няма да има победители в този конкурс”, уверен беше министър Цонев. Всички фирми, които отговарят на условията – лиценз, площадка и работна ръка за унищожаване на боеприпаси, ще бъдат поканени да участват в процеса. Повечето от българските фирми, подали документи, отговарят на тези изисквания, уточни министър Цонев.

За целта са отпуснати 30 милиона лева, а в близките години ще бъдат освободени още 30 хиляди тона излишни боеприпаси. Министърът на отбраната подчерта, че въпреки, че този процес беше активизиран почти месец след взривовете в погребите в Челопечене, той е бил замислен отдавна.