училище
училище / ThinkStock/Getty Images

624 млн. лв. от оперативна програма „Региони в растеж“ са отделени за подобряване на образователната инфраструктура. Бургаските депутати от ГЕРБ отбелязаха, че за първи път освен за енергийна ефективност и ремонти, ще се дават пари за спортна инфраструктура. Те съобщиха още, че в област Бургас по програмата вече са сключени договори на 4 общини – Бургас, Карнобат, Малко Търново и Поморие. 16 учебни заведения на територията на областта с капацитет от 15 хиляди деца ще имат по-модерна образователна и спортна инфраструктура.

Те ще получат общо 28 684 159 лева за ремонт и модернизиране на базата им. Според кмета на Бургас и зам.- председател на ПП ГЕРБ Димитър Николов ОП „Региони в растеж” дава възможност за цялостно решение за проблемите на учебната инфраструктура. „Конкретно Община Бургас защити шест пъти по-голям бюджет от предишния програмен период и до момента 70% от инвестициите са реализирани и разплатени. Тази оперативна програма ни развързаха ръцете цялостно да се решават проблемите в училищната инфраструктура – можем да правим пълни ремонти. За първи път се дават пари за сградите на професионалните гимназии както и да ги оборудваме с нова техника”, каза още той.

Народният представител от ГЕРБ Бургас и зам. председател на парламентарната комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Ивелина Василева отбеляза „Важно е европейските средства по оперативните програми да подпомагат именно приоритетни сфери, както в случая образованието и развитието на младите хора в страната.”

В процес на изпълнение по ОПРР 2014-2020 г. са 97 проекта за образователна инфраструктура в страната. Голяма част от проектите към момента са на етап сключване на договори с изпълнители за изпълнение на дейностите. В проекта на Община Бургас: „Подобряване качеството на образованието чрез модернизиране на образователната инфраструктура в град Бургас- І етап“ влизат дейностите по сградата на ДДЛРГ „Ал. Г. Коджакафалията”, ОУ Елин Пелин“, ЦДГ „Чайка“, СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, ОУ Братя Миладинови, СОУ „Петко Росен“, ОУ „Л. Каравелов“, ЦДГ 2 „Ханс Кристиян Андерсен“ – филиал в к-с Лазур“, изграждане на нова детска градина в районен център – Меден Рудник“. Освен тях започва ремонтът на 4 спортни площадки и 3 физкултурни салона на бургаските професионални училища Търговска гимназия, ПГЕЕ „Константин Фотинов“, Професионална гимназия по транспорт, Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника и Професионална гимназия по строителство и геодезия, на обща стойност 8 395 960,97 лева.

Другите бенифициенти в Бургаска област са Община Карнобат с проект за реконструкция и обновяване на материалната база на Професионална гимназия по селско стопанство и лека промишленост, Община Малко Търново за реконструкция, модернизация и въвеждане на мерки за енергийна ефективност в сградата на ОДЗ“Юрий Гагарин“ и Община Поморие за изграждане на физкултурен салон и енергийна ефективност на СОУ „Иван Вазов“.