местни избори
местни избори / БГНЕС
14,2% от гласоподавателите на община Ямбол са упражнили правото си на глас до обяд, съобщи шефът на ОИК Екатерина Янева. Това означава, че през урните са минали 8420 избиратели.

Съпоставка спрямо активността на първия тур показва, че разликата започва да се наваксва - тогава бюлетините си са пуснали 19,7% от гражданите с право на глас или 12 586 души. Няма подадени сигнали за нередности, съпътстващи изборния процес, каза още Янева. Тя призна, че в някои училища СИК са връщали журналисти - да получат разрешение от ОИК, за да отразяват изборите. Няма такова изискване на ОИК.

"За съжаление, някои СИК не са разбрали, че е недопустимо да не се допускат медии", коментира председателят на общинската избирателна комисия. Тя гарантира, че вече всички СИК знаят, че медиите трябва да бъдат пускани да отразяват местния вот. Следващо отчитане на избирателната активност в Ямбол се очаква към 17.30 часа.

В другата община на територията на Ямболска област - Тунджа, избирателната активност също е по-ниска на балотажа, в сравнение с първия тур. Към 12.30 са гласували 27,35% от избирателите, докато на първия тур те са били 32,26%. Общо 19 051 са гласоподавателите в община Тунджа. Получени са няколко сигнала, свързани с недопустима агитация в деня на вота, те се проверяват, каза още председателят на ОИК-Тунджа Силвия Атанасова. Повече от 300 полицаи охраняват изборния ден на територията на Ямболска област.

В ОИК не са постъпвали сигнали за нарушения на изборния процес.

За кметския пост на община Ямбол се надпреварват Валентин Ревански, подкрепен от партия "Пряка демокрация" и кандидатът на коалиция "БСП за България" Катя Георгиева.
dariknews.bg