/ БГНЕС, архив
12% е спадът на туристите в Бургаско през месец юни, посочват от Бургаската регионална туристическа камара. Избралите да почиват в региона са точно 317 598 чуждестранни туристи или с над 37 000 по-малко, сравнено със същия период на миналата година.

Очаква се спад на туристическия поток през това лято

Пет са пазарите, които бележат ръстове.
Изненадващо - не са сред традиционно силните за страната ни, става ясно от краткия анализ на БРТК. Най-голям ръст на туристи се отчита от Естония - близо 30%, следват Ирландия с около 20%, Белгия със 17% и Великобритания и Чехия съответно с 2,2 и 2,5%.
 

Снимки: БРТК



Прави впечатление сериозния спад на туристи от Русия, въпреки прогнозите на туристическото ни министерство, че нивата ще се задържат около миналогодишните. През юни у нас са пристигнали цели 18% по-малко граждани на федерацията.

Край на действията „на парче“, започва дебат за цялостно развитие на българското Черноморие

Пазарите при които се отчита спад са 15. Сред страните са дори Германия, Австрия, Унгария и Полша. Единствено при туристите от Холандия, Израел и Украйна не се наблюдава промяна, спрямо данните за първия летен месец на миналата година. Изчезнали от нашата ранг-листа, посочват от Бургаската регионална туристическа камара са: Египет, Казахстан, Италия, Франция, Швейцария.

Къде се крият основните причини, според БРТК?

1. Няма ги нискотарифните авиокомпании.
2. Жестоката конкуренция от страна на Република Турция, Гърция, Египет и Мароко.
3. Липса на адекватност между цена и услуга.
4. Липса на квалифициран персонал – без езикова и професионална квалификация.
5. Фалиране на авиокомпании.
6. Сега имаме свободна леглова база, но няма превозвачи.
7. Няма кой да анализира състоянието на пазарите, няма ги туристическите аташета.
8. Няма държавна политика в този отрасъл, който дава около 13% от БВП, надявахме се, че нещо щастливо ще ни последва, всеки нов сезон не е Великден.
9. Областта не разполага с качествени атракциони, но и бизнесът през последните години нищо не направи за обогатяването с нещо ново ежегодно екскурзиите и мероприятията.
10.Още през първото тримесечие на 2019г. се знаеше за очертаващите спадове на големите пазари като Германия, Руската Федерация, Полша и Скандинавските и Прибалтийските страни. Нищо не се направи с визите за руските граждани. С празните седалки, с ферибота Новорусийск - Бургас, с инфраструктурата до регистрираните антропогенни ресурси. Проблемите ежедневно, ежемесечно се натрупват, но решение няма.
11.Липсва всякаква реклама за българските туристически селища, Черноморски общини, нови атракциони, добри постижения на наши управители на ТО и ТА, на ресторанти и на хотели в периодичните ни издания, а такива ще видите от Хавана, Република Куба до Истанбул, Република Турция.


И още - прогнозният общ спад за сезона е между 8 и 10%. В приблизителни цифри между 236 055 или около 295 000 чуждестранни граждани.
 

Снимки: БРТК