Юрист: Гръцки съд да накаже виновни за блокадите
Юрист: Гръцки съд да накаже виновни за блокадите / Дарик - Благоевград, Любима Калпачка, архив
Юрист: Гръцки съд да накаже виновните за блокадите
84572
Юрист: Гръцки съд да накаже виновните за блокадите
  • Юрист: Гръцки съд да накаже виновните за блокадите

Петричкият адвокат Борис Харизанов е първият юрист у нас, който реши да действа с езика на правото срещу граничните блокади, изразяващи се в престъпление срещу обществения ред, а именно недoпустимо и незаконно затваряне на европейски пътища от страна на гръцките фермери.

Той очаква да го призоват за показания по повод депозираната жалба за нарушени човешки права в прокуратурата в Серес.

Харизанов се надява, че гръцкото правосъдие ще разследва ситуацията и ще търси виновните за създалата се криза виновни лица или държавен орган в Гърция.

"Всички заедно и всеки поотделно от превозвачите и шофьорите, може да претендира с граждански искове за пропуснати ползи за милиони евро. Все още не съм упълномощен да представлявам някого от потърпевшите. Жалбата я заведох като европейски гражданин, засегнат лично от продължаващите месец блокади", коментира в интервю за Дарик радио Борис Харизанов.

"Гръцкото правосъдие е по-мудно и тромаво от българското, но затова пък системата им е доста люта и безмилостна в съдебните актове. Техните затвори са пълни с осъдени за различни престъпления", коментира адвокат Борис Харизанов.

Той самият не вярва, че вдигането на бариерите на Кулата и Илинден, което стана в късния следобед в неделя, е краят на кризита с гръцките трактори.

Чуйте още от адвокат Борис Харизанов в звуковия файл