Урок по родолюбие Как дойде злото изнасят в благоевградския музей
Урок по родолюбие Как дойде злото изнасят в благоевградския музей / netinfo
Урок по родолюбие на тема "Как дойде злото", посветен на 95-годишнината от Междусъюзническата война и фаталното за България лято на 1913 година, когато се сключва Букурещкия мирен договор, изнасят в благоевградския музей.

В продължение на два месеца ученици от НХГ „Св.Св. Кирил и Методи”, ПГ по икономика „Иван Илиев” и МГ „Сергей Корольов” се запознаваха с документите по темата, съхранени в отдел „Нова и най-нова история” в Регионалния исторически музей.

В търсене на цялата истина по погрома учениците са прочели стотици страници от вестници, стенографски дневници, политически брошури и мемоарни книги и са прегледали много снимки от онези съдбоносни години, като са се опитали да влязат в положението на политиците и пълководците.

На урока учениците ще представят своята гледна точка по темата „Как дойде злото”. Участниците в дебата са написали и есета на тема „ Герои или предатели са нашите политици", като са се опитали да избегнат еднопосочното търсене на историческата истина.

За да бъде поднесено интересно наученото от страниците на книгите, участниците в урока ще пресъздадат разговор между горноджумайци в известния в миналото на град Горна Джумая – Динов хан и възстановка на разпит на министъра Иван Евстатиев Гешов.

Урокът по родолюбие започва от 11.00 ч. в музея.