Състоянието на двамата бедствали в Пирин се подобрява
Състоянието на двамата бедствали в Пирин се подобрява / DarikNews

„Аз и Рени се чувстваме по-добре, макар че при нея възстановяването ще продължи минимум месец" - така Георги Петлешков описа състоянието, в което се намират с приятелката си четири дни след като бяха спасени от екип на Планинска спасителна служба (ПСС) в Пирин. В акцията са участвали около 45 души.

„Това, че през нощта, Георги и Рени са били в по-ниската част на планината, ги е спасило", каза директорът на ПСС Кирил Русев, който ръководеше спасителната акция. Георги благодари на всички участвали в спасяването, като се извини, че е допуснал поредица от грешки да доведат до ситуацията: „Бях си набелязал няколко души мои познати в мислите си и постоянно мислех как те ще реагират в тази ситуация. През цялото време мислех няколко варианти - ако нещо не случи, да имам поне два или три варианта какво да направя. Вечерта си казвах, ако Рени не може да стане, значи трябва да се кача горе. Ако се кача горе и ПСС ги няма, трябва да взема одеяла и да сляза пак долу при нея. Ако Рени може да се качи, качваме се горе. Ако примерно не успеем да стигнем до горе, тръгваме надолу".

През изминалата година е била оказана помощ на 990 души, от които 691 са откарани в болници с тежки увреждания. В момента джиповете и техниката, които се използват от Планинска спасителна служба, са на над 20-годишна възраст. Липсата на финанси ограничава качеството и възможността за по-бързи реакции в следствие на подаден сигнал за помощ.

Председателят на ПСС доцент Олег Чолаков сподели за нова 3-годишна програма, която скоро ще бъде представена на правителството: „Програмата касае това, че държавата трябва много активно да се ангажира с проблемите на хората, които ходят в планината, с тяхното здраве и живот. Хеликоптерното спасяване съществува, но то е инцидентно. И тук е ролята на държавата, която трябва да създаде условия, за да може да се изгради една такава система".

Нужното финансиране за тази програма е около 30 милиона лева за трите години.