Съдът направи отвод на прокурора по делото за убийството на Чората
Съдът направи отвод на прокурора по делото за убийството на Чората / netinfo
Софийският военно-окръжен съд направи отвод на прокурор майор Мирослав Ангелов и не даде ход на делото за смъртта на Ангел Димитров – Чората. Причината е че Ангелов е прокурора, който преди три години е прекратил наказателното производство по случая и следва да бъде заменен поради съмнения за предубеденост.

Адвокатът на частните обвинители Васил Василев поиска отвод на прокурор Мирослав Ангелов, като заяви, че изпращането му в съдебната зала е подигравка с паметта на Ангел Димитров-Чората. Ангелов е прекратил наказателното производство по случая, като по този начин се обявява на страната на подсъдимите. Адвокат Василев беше подкрепен единствено от адвокат Иво Найденов. Останалите защитници на обвиняемите счетоха искането за неуместно. В крайна сметка съдебния съства уважи искането на Василев и отстрани Ангелов от залата поради съмнения за предубеденост преди да е приключили следствието. На мястото му веднага бе извикан нов прокурор, който има само три часа на разположение да се запознае с документацията по делото преди заседанието да бъде подновено.

Ангел Димитров-Чората бе убит на 10 ноември 2005 година в Благоевград по време на полицейската операция „Респект”. През ноември миналата година съдът осъди на 19 години затвор майор Мирослав Писов, а капитан Иво Иванов, старши лейтенант Борис Механджийски и сержантите Георги Калинков и Янко Граховски – на по 18 години лишаване от свобода. Делото отново се гледа на първа инстанция от Софийския военно-окръжен съд, след като на 20 февруари тази година Военно-апелативният съд отмени присъдите, поставени на 9 ноември 2007 г., и върна делото за ново разглеждане.

Заседанието продължава от 13.30 часа.