Недобросъвестни граждани са отрязали 11 от ограничителните колчета, поставени на пътя през Кресненското дефиле, съобщиха от АПИ.

След опасното шофиране в Кресненското дефиле: НСО започва проверки

С тази вандалската проява се създават предпоставки за нерегламентирано изпреварване в отсечката, регистрирана от МВР като участък с концентрация на пътнотранспортни произшествия. Мястото съвпада с участъка, в който автомобил на НСО бе заснет да предприема опасни маневри, изпреварвайки коли в дефилето.

От АПИ изтъкват, че 2016 г. до средата на 2021 г. по това трасе са станали 246 пътни инцидента, а от въвеждането на забраната за изпреварване с монтирането на ограничителните колчета не е регистрирана нито една катастрофа.
 

отрязани колчета
АПИ

По данни на „Пътна полиция“ около 70% от катастрофите в последните години са заради неправилно изпреварване и несъобразена скорост, допълват от пътната агенция.

Започна монтирането на разделителни колчета срещу изпреварване в Кресненското дефиле

Повредените ограничителни колчета по пътя през Кресненското дефиле ще бъдат възстановени и отново ще трябва да се изразходват бюджетни средства вместо да се влагат в нова маркировка, пътни знаци, мантинели и мерки за безопасност. Агенция „Пътна инфраструктура“ призовава пътуващите по републиканската пътна мрежа да информират незабавно органите на МВР, ако забележат недобросъвестни граждани, извършващи вандалски актове или кражба на пътни принадлежности.
 

отрязани колчета
АПИ



Заснеха цивилна кола със специални светлини в Кресненското дефиле (ВИДЕО)

За повишаване безопасността на движение в 16-километровия участък от път I-1 през Кресненското дефиле /от 380-ти до 396-ти км/ и за изпълнение на екомерките за смекчаване въздействието на трафика върху дивите животни и птици, АПИ работи по проект за обезопасяване на отсечката. Част от тях включват ограничаване на изпреварването, поради недостатъчна видимост, и скорост до 50 км/ч. При спазване на мерките за безопасност преминаването през отсечката отнема до 20 минути.
 

отрязани колчета
АПИ

Над 11 000 автомобила на денонощие преминават по път I-1 през Кресненското дефиле и това е един от най-натоварените участъци в страната.
 
АПИ