НСО започва вътрешни проверки след зрителски сигнал до NOVA. На видео се вижда как автомобил предприема опасни маневри като изпреварва коли в Кресненското дефиле.

Според очевидци на случката шофьорът се движи с пусната звукова и светлинна сигнализация. Рисковото изпреварване се случва преди 4 дни в Кресненското дефиле, където преди 2 месеца бяха монтирани колчета именно за да спрат опасните маневри и където беше въведено оганичение от 50 километра в час.

На видеоклипа, заснет от наш зрител, ясно се забелязва как колата избутва другите автомобили от платното за движение.

И въпреки че първоначално от НСО отрекоха това да е тяхна кола, повторна проверка показва точно обратното.

„Той изпревари първо нас, след това още няколко коли и се движеше с много висока скорост. Имаше сигнална лампа и звуков сигнал”, разказва зрител на NOVA, пожелал да остане анонимен.

Излязохме извън банкета и успяхме по някакъв начин да отбием, за да го пуснем. Имаше коли, които не му даваха да изпреварва много дълго време и той караше много близко залепен за тях”, добавя очевидецът.

По закон НСО може да изпозлва специален режим на движение, но при необходимост и само, ако той не застрашава безопасността на пътя. А крайното решение е на шофьора, казва бившият началник на службата професор Румен Миланов.

Заснеха цивилна кола със специални светлини в Кресненското дефиле (ВИДЕО)

„Другият по-голям въпрос е целесъобразността. Както се шегувах, ако бях аз, сигурно нямаше да предприема това изпреварване. Охраняемото лице все бърза, винаги бързат. В не малка степен водача на автомобила трябва да се съобразява, но в случая не трябва да се съобразява с неговото желание за бързо движение в един рисков участък, то е риск и за него, и за тях е риск”, казва бившият началник на НСО проф. Румен Миланов.

Ден по-късно от НСО съобщиха за „Здравей, България” – че заснетата кола не е тяхна и не се управлява от водач на службата. 

„Апелираме обаче гражданите да бъдат внимателни в преценката си, когато сигнализират за извършени пътни нарушения и да не прибързват да ги приписват на държавната охранителна служба”, се казва още в позицията им.

Днес, след повторна проверка от службата вече признават, че първоначалният отговор е грешен. и автомобилът всъщност е техен.

„Автомобилът е на Националната служба за охрана и е управляван от водач на службата. Автомобилът е превозвал охранявано лице”, казват от НСО.

Кой е охраняваният човек? От НСО уточниха единствено, че той не е от правителството. По информация на източници на NOVA - в колата по това време е бил бившият заместник -министър на земеделието Иван Христанов. Той има охрана след заплахи за живота около скандалите с фитосанитарния контрол на ГКПП „Капитан Андреево”. Потърсихме го за коментар -  той ли е бил в колата? Отговорът му беше: „не съм, шофирал автомобил в нарушение”.
NOVA