/ Община Петрич
С историческа възстановка Петрич отбеляза 106 години от Освобождението. Шест сдружения от цялата страна се включиха в историческия проект, идеята за който беше на Сдружение „Арамии“ в южния град. В ролята на освободителя на Петрич - кап. Никола Парапанов, влезе председателят на Пътуващо читалище „Бащино огнище“ - Ивайло Шопски.

Цвета Караянчева пристига в Петрич за честване на 106 години свобода в града

Всички участници в историческата възстановка извървяха пеш разстоянието от квартал „Виздол“ до градския площад, където отново пушка гръмна и възвести освобождението на Петрич. Веднага след това петричани посрещнаха Представителния ансамбъл на въоръжените сили към Националната гвардейска част.

Изпълненията на сцената, сред тях и песента за Петрич, засилиха патриотичното чувство навръх 106-годишнината от освобождението на града.

С историческа възстановка Петрич отбеляза 106 г. от освобождението
Снимка: Община Петрич

С историческа възстановка Петрич отбеляза 106 г. от освобождението
Снимка: Община Петрич

С историческа възстановка Петрич отбеляза 106 г. от освобождението
Снимка: Община Петрич


В приветственото си слово кметът Димитър Бръчков припомни имената на видните възрожденци и образователни дейци от октомври 1912 година, на първата градска управа, ръководена от Михо Попов, на поелите околийското управление в първите часове на свободата.

„Никой и никога няма да заличи град, чиито хора, доброволно се самооблагали, за да имат училище, няма никой да посегне на град, в герба на който дори и момата брани с меч бащино огнище…Това е Петрич, това са петричани! Всяко събитие от летописа на нашия роден край ни кара да изпитваме уважение, респект и преклонение“, посочи кметът Димитър Бръчков.

За 106-годишнината от освобождението на Петрич тържествената заря проверка на Националната гвардейска част бе приета от председателя на Народното събрание - Цвета Караянчева.