/ Община Петрич
Председателят на Народното събрание - Цвета Караянчева, ще бъде сред официалните гости на Петрич за честването на 106 години от освобождението на града. В празничния 28-ми октомври парламентарният шеф първо ще посети църквата „Света Петка” на Ванга в местността Рупите, къщата на пророчицата в южния град и античния град Хераклея Синтика.

Трета църква за една година ще бъде осветена в община Петрич

Жители и гости на Петрич ще отбележат годишнината от свободата на града си от 18.00 ч на градския площад. Те ще видят изпълнения на представителния ансамбъл на въоръжените сили към Националната гвардейска част. Тържествената заря проверка с участието на Националната гвардейска част, която ще бъде приета от председателя на Народното събрание - Цвета Караянчева, предвидена за 19,00 часа. Ще бъдат положени цветя и венци на паметника на освободителя на Петрич - капитан Никола Парапанов.

В Петрич ще строят нов Исторически музей по проект със Серес

По-рано през деня, от 16.00 часа, на поляната до храм „Св. Илия” в квартал „Виздол” ще бъде представена и историческа възстановка на освобождението на Петрич. Под надслов „106 години свободен Петрич” ще преминат всички прояви, посветени на празничната дата. В централна експозиционна зала на Исторически музей-Петрич в 10:30 часа ще бъде открита фотодокументална изложба „Освобождението на Петрич”.