Трета църква за една година ще бъде осветена в община Петрич
Трета църква за една година ще бъде осветена в община Петрич / Снимка: Община Петрич
Неврокопският митрополит Серафим ще освети храм „Свети Димитър“ в петричкото село Ръждак на 20 октомври. Тогава в 06.00 ч сутринта ще започне църковният ритуал и отслужването на Света литургия.

Сградата на църквата се строи повече от 10 години. Свети Димитър е избран за закрилник на село Ръждак още през 1992 г. Първата копка на църквата е направена през 2007 г по иницатива на кмета Георги Стоянов и жители на селото. До тогава в селото е имало само един параклис.

Освещаването сега се случва след предложението на кмета на община Петрич Димитър Бръчков да бъде дарен безвъзмездно имотът, върху който е построен храм „Свети Димитър“ в с. Ръждак на Българската православна църква. Според устава на Църквата, храмове се освещават след прехвърляне на собствеността на БПЦ.

Теренът под храм „Свети Димитър”в село Ръждак, който е общинска собственост е с площ 1 381 кв м. За завършването на храма в село Ръждак помагат Любомир Георгиев, Георги Хаджимаргаритов, Община Петрич и кметът на селото Георги Стоянов.

В селата Първомай и Струмешница, Община Петрич дари също терените, върху които са построени местните църкви, за да бъдат осветени.