Румен Радев в Гоце Делчев
Румен Радев в Гоце Делчев / Маргарита Петкова
„Преди 105 години в Гоце Делчев се сбъдна сънят на стотици хиляди българи да живеят в пределите на своята майка България. Днес камбаните на някогашния Неврокоп ни припомнят вълнението, с което са посрещнати първите български чети и части на нашата армия“. Това заяви снощи президентът Румен Радев, който взе участие в честванията по повод 105-годишнината от Освобождението на гр. Гоце Делчев.

“Благодарение на доблестта на храбреците, водени от незабравимия генерал Ковачев над някогашния Неврокоп, над Пирин и Родопите, изгря дълго чаканата зора на свободата”, заяви президентът и добави, че миговете на историческа справедливост имат своята висока и свидна цена.
 
Жителите на Гоце Делчев празнуват 105 г. свобода заедно с президента Румен Радев

“Мнозина смели офицери, войници, опълченци и четници положиха костите си по бойните поля. Войната взе своя дан и от цивилното население, оставяйки след себе си вдовици и сираци, които да живеят с мъката и гордостта от подвига на своите близки”, каза държавният глава.
 
На тържествената заря-проверка на площад “Македония” президентът Радев призова днешният ден да бъде повод за преклонение, благодарност и доказателство, че героите не са и няма да бъдат забравени.
 
Президентът пристига за кулминацията на тържествата по повод 105 г. от Освобождението на Неврокоп

“Децата ни, събрани тук, са сигурен знак, че има страници от българската история, които ще бъдат препрочитани отново и отново. Дълбок поклон пред всички онези поколения родолюбци, които с перо и меч отстояваха каузата за свободата и единството на българския народ”, каза държавният глава.
 
Кметът на Гоце Делчев Владимир Москов припомни историческите събития, свързани с освобождението на Неврокоп и имената на местните герои и българските войници и офицери, загинали за свободата на този край от България в далечната 1912 година.

Стотици граждани се събраха на централния площад, където аплодираха вълнуващия спектакъл на Националната гвардейска част, изпълненията на гвардейския оркестър, тържествената заря и концерта с участието на артисти от Представителния ансамбъл на Въоръжените сили.

Сред гостите на града бяха началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, командващите ВВС и Сухопътни войски, народните представители от 1 МИР - Благоевград, народния представител Весела Лечева, областния управител Бисер Михайлов, кметовете на гръцките градове Драма, Просочани и Пангео, заместник кметът на Кавала и делегация от мексиканската община Чигнауапа.