Яне Янев: Без промяна в Закона за лечебните заведения диспансерите са обречени
Яне Янев: Без промяна в Закона за лечебните заведения диспансерите са обречени / снимки: Дарик - Благоевград, Елина Христова

Закриването на диспансерите ще бъде много тежък удар върху българското здравеопазване и двойно по-тежък върху пациентите, заяви на пресконференция народният представител от "Ред, законност, справедливост" за Благоевградска област Яне Янев. Поправката в Закона за лечебните заведения, която касае диспансерите, трябва по възможно най-бързия начин да отпадне и аз ще направя проект за изменение и допълнение на сега действащите текстове и ще помоля всички депутати от региона да ме подкрепят, декларира Янев.

Така, според него, и медиците, и пациентите, ще са наясно кой говори общи приказки и кой предприема конкретни действия. Без промяна в закона съдбата на диспансерите е ясна - отива се към тяхната ликвидация, защото дори да продължат да вегетират под шапката на МБАЛ - Благоевград, нещата ще бъдат толкова трагични, че по-добре да не съществуват, смята народният представител.

Янев напомни, че още когато са разглеждани текстовете в Закона за лечебните заведения, позицията на "РЗС" е била категорично против преструктурирането на диспансерите, тъй като това би означавало опит за ликвидирането им. Ако диспансерите отидат на подчинение на която и да било друга здравна структура, те са обречени, категоричен е Янев.

Този модел, по който диспансерите работят през последните години, е успешен и всеки опит за осъществяване на икономии, което е официалната версия за готвеното преструктуриране, цели лечебните заведения да нямат самостоятелни бюджети и така да се намалят средствата, заложени за тях в рамката за 2011 г., коментира депутатът от "РЗС".

В случая Яне Янев съзира и друг, по-сериозен проблем, който е свързан с тежки и трайни корупционни практики в здравеопазването. Не може временни кърпежи да се правят само и единствено с цел определени фактори в здравеопазването да бъдат политически зависими и те да прокарват линията на управляващата партия, каза той. Според него българските лекари не бива да бъдат използвани като политическо оръжие.

В България кризата в образованието и здравеопазването набира такава скорост, че ако не се предприемат спешни радикални дейстивя до края на тази и началото на следващата година, последиците ще бъдат фатални, прогнозира Янев.

Яне Янев Без промяна в Закона за лечебните заведения диспансерите са обречени
netinfo

Пред управителите и работещите в областните диспансери в Благоевград той даде обещание, че със средствата на парламентаризма ще започне серия от дейстивя за спасяването на лечебните заведения. Още до края на седмицата възнамерявам да се обърна към министъра на здравеопазването и по линия на парламентарния контрол ще очаквам конкретен отговор, каза Янев, като уточни, че отговорът трябва да бъде много конкретен, за да може хората, които рабоят в тези здравни заведения, да са наясно с бъдещите си действия по пререгистрацията.

Сегашните текстове, по думите на Янев, са изключително неясни и поставят в много тежко положение и самия статут на диспансерите. На практика пререгистрацията в съда може да се забави и това се използва като повод за тяхното ликвидиране, заяви още депутатът. Според него тези законови клопки са направени умишлено, за да може диспансерите да бъдат по-бързо ликвидирани, а не да бъдат предадени за управление в по-добри ръце.

Действията на лекарите в тези заведения също са от решаващо значение и аз им препоръчвам да започнат поетапни протести, като дадат съответните срокове на здравния министър Анна-Мария Борисова и ако тя продължава да променя закона с вътрешни разпоредби и с така наречената здравна карта, която прави точно това - опитва се да пренаписва текстове, наистина проблемите в здравеопазването ще станат още по-сложни, каза още Яне Янев.