Просветният началник затвори вратите на гимназията в Симитли за 10 деца
Просветният началник затвори вратите на гимназията в Симитли за 10 деца / netinfo

Началникът на Регионалния инспекторат в Благоевград Ивайло Златанов „гони” 10 осмокласници от община Симитли да учат в Благоевград, съобщават от Общинска админстарация.  С неточни аргументи просветният началник Златанов закри непрофилираната паралелка за прием след осми клас в СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” в  Симитли с мотив: "не може РИО да одобри съществуването на маломерна паралелка". При наличието на по-малко от необходимия брой 18 деца обаче, със санкция на началника на РИО Ивайло Златанов, е разрешено маломерна паралелка за гимназиалния курс в СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” в село Крупник.

С решението си просветният началник Златанов реално разтваря вратите на гимназията в град Симитли за 10-тината осмокласници от града и ги изпраща на школа в Благоевград.

Гимназията в град Симитли е реализирала прием след осми клас на една паралелка с разширено изучаване на английски език, която, заради профила, не може да поеме децата, декларирали желание да продължат в гимназиален курс в непрофилирана паралелка. 

Родители на децата, останали без място в гимназията, недоволстват от налагането на решения „с двоен аршин” за двете гимназии в община Симитли. Те не желаят да изпращат децата си на училище в село Крупник, където е разрешено съществуването на маломерна паралелка, в същото време решението на просветния шеф Ивайло Златанов ги оставя без алтернатива на това да изпращат децата си да пътуват до Благоевград.

Родители са недоволни, че с решението си просветният шеф бърка в джоба на семействата на осмокласниците, нарушава и свободата им за избор. Напрежението ескалира и от факта, че в гимназията в Крупник е разрешено съществуването на маломерна паралелка с по-малък брой деца от тази в гимназията в град Симитли. И подозират политически пристрастия в решенията на шефа на просветния инспекторат Ивайло Златанов.