Проект на Община Благоевград по ОП Околна среда слага край на огромните загуби на вода в кварталите Струмско и Грамада
Проект на Община Благоевград по ОП Околна среда слага край на огромните загуби на вода в кварталите Струмско и Грамада / снимка: Дарик - Благоевград, Елина Христова
Проект на Община Благоевград по ОП "Околна среда" слага край на огромните загуби на вода в кварталите "Струмско" и "Грамада"
25593
Проект на Община Благоевград по ОП "Околна среда" слага край на огромните загуби на вода в кварталите "Струмско" и "Грамада"
  • Проект на Община Благоевград по ОП "Околна среда" слага край на огромните загуби на вода в кварталите "Струмско" и "Грамада"

Проектът, който община Благоевград спечели и изпълнява по Оперативна програма "Околна среда 207 - 2013 г.", наречен "Реконструкция, модернизация и изграждане на водопроводна и канализационна инфраструктура за нуждите на община Благоевград - квартали "Струмско", "Грамада", "Баларбаши" и "IV микрорайон", значително ще намали огромните загуби на вода от порядъка на 60-70 %, отчитани преди неговата реализация в кварталите "Струмско" и "Грамада". Това заяви инж. Петър Тунев - главен инженер във "Водоснабдяване и канализация" ЕООД - Благоевград.

ВиК мрежата в квартала беше напълно остаряла и амортизирана, с етернитови водопроводи, които не само че бяха нерентабилни заради големите загуби на вода, но и са в разрез с европейските изисквания, подчерта инж. Тунев. Той съобщи, че по проекта в кв. "Струмско" са изградени около 3 км водопроводна и малко над 3 км канализационна мрежа, както и помпена станция за отпадни води. 

Все още не сме изчислили с колко точно са намалели загубите на вода след подмяната на водоснабдителната мрежа в квартала, но тези данни ще стана ясни в най-скоро време, имаме монтирана апаратура и непрекъснато следим подаването и инкасирането на вода, каза още главният инженер на "ВиК" ЕООД - Благоевград.

Още коментари за ползите от проекта на Община Благоевград в кварталите "Струмско" и "Грамада" чуйте от инж. Петър Тунев в прикачения звуков файл