/ Снимка: Дарик, архив
Природозащитници от клона на Българското дружество за защита на птиците заедно с читалище "Изгрев-1930" в с. Баничан започнаха третия сезон на видеонаблюдение на щъркеловите гнезда и живота на полезните птици в тях. Селото е известно с многобройните си щъркелови гнезда.

„Въпреки, че проектът по който работихме в началото беше финансиран само една година, ние намерихме сили, време, желание и съмишленици, които ни помагат да продължаваме да наблюдаваме, записваме и показваме уникални моменти от живота на тези грациозни и полезни птици.

Белият щъркел е част от културните живи символи на с. Баничан. Местните имат специално отношение към него“, сподели председателят на клона на БДЗП Димитър Попов.

Тази година камерата е с нова позиция и сега фокусът е върху гнездото, Това е реализирано със съдействие на доброволеца Николай Славков, който безвъзмездно прекрои стойката на видеокамерата.

Приятелите на птиците благодарят на всички, които са се включили в инициативата: ЧЕЗ - електроразпределение Гоце Делчев, Гоце Нет, Читалище Изгрев, Община Гоце Делчев
 
За сега единствено от сайта на читалище "Изгрев-1930" всеки може да проследи какво се случва в гнездото, чрез линк:http://icon.sim-on.org/