Преизбраха д-р Дафина Тачова за председател на лекарската колегия в Благоевград
Преизбраха д-р Дафина Тачова за председател на лекарската колегия в Благоевград / netinfo
Д-р Дафина Тачова бе преизбрана за председател на Регионалната колегия на БЛС в Пиринско. Тя остава на поста през следващия мандат с подкрепата на 35-ма лекари, гласували за нейната кандидатура от общо 63-ма делегати, присъствали на отчетно-изборното събрание на съсловната организация.

Другите двама кандидати – завеждащият Акушеро-гинекологично отделение в благоевградската болница д-р Петър Динов и офталмологът и член на УС на БЛС д-р Йордан Тумбев, получиха съответно по 13 и 12 гласа в своя подкрепа.

Избрани бяха трима заместник-председатели на колегията, с един повече от досегашния им брой. Хирургът от Областния онкодиспансер д-р Съби Хаджиев бе преизбран за втори мандат. Другите двама са д-р Иван Георгиев от Сандански и д-р Георги Мегданов от Гоце Делчев. Досегашният секретар д-р Снежана Хаджиева също бе преизбрана.

На събранието, продължило повече от три часа, бе гласуван отчетът на Регионалната колегия за дейността й през изминалите три години.

Според новия стар председател д-р Дафина Тачова лекарската колегия в Благоевград има достатъчно основания да се гордее с извършеното през последните три години, като посочи доброто взаимодействие с всички здравни институции на местно и национално ниво.

В отговор на отправените към нея критики от председателя на БЛС д-р Андрей Кехайов, който преди дни на пресконференция в Благоевград обвини ръководството на колегията в некоректност и незаинтересованост към проблемите на лекарската гилдия, д-р Тачова заяви, че съсловната организация в Пиринско е от малкото в страната, които докладват на Национален съвет позициите на своите членове по всички въпроси.

“С протакането на отчетно-изборния събор под различни предлози, включително и готвените от БЛС протести, националната структура по-скоро доведе до дискредитиране на съсловието и ние настояваме за избор на ново ръководство”, обяви д-р Тачова.

“Благодарение на неадекватната политика на БЛС по отношение на здравната реформа се създадоха условия за противопоставяне на лекарите от доболничната помощ срещу тези от болничната помощ, между личен лекар и лекар специалист, между групови практики, както и междуличностни конфликти, от което в крайна сметка губи цялото лекарско съсловие”, смята д-р Петър Динов. По думите му БЛС има вина и за вмененото задължение на лекарите да изпълняват голяма по обем бюрократична дейност вместо да вършат рутинната си работа.

Въпреки че беше гласуван, отчетът получи и доста критики. Според съдебния лекар д-р Камен Аврамов, който отправи най-яростната, от дейността на Регионалната колегия за изминалите 3 години той усетил само един sms с напомняне да плати членския си внос.

Според представения отчет за изпълнението на бюджета на БЛС – Благоевград от председателя на контролната комисия д-р Георги Георгиев, за периода от 1 януари 2005 г. до 30 април т.г. приходите на Регионалната колегия са близо 140 000 лв., а разходите са в размер на 128 000 лв.