Цяла колония лешояди е била отровена в Кресна
Цяла колония лешояди е била отровена в Кресна / Източник: БДЗП
Почти цяла колония белоглави лешояди е изтровена в района на Кресненското дефиле. Най-вероятната причина е незаконно използване на отрова, коментира за Дарик Емилиян Стойнов от фонд за дивата флора и фауна.

Природозащитниците призовават отговорните институции за спешни, ефективни и координирани действия, за да спасят останалите птици в пролома. Апелът им е насочен към Регионалната екоинспекция, МВР, прокуратура, Българска агенция по храните и местната власт, както и към гражданите.

От екипа на Фонда за дивата флора и фауна разказват, че до момента са открити 8 мъртви птици, а липсват над 20 белоглави лешояда.

В рамките на тези две седмици са намерени мъртви и други животни, сред тях са няколко врани, лисица, вълк, което доказва, че в района се хвърля умишлено отрова за животни.

В момента са оцелели само пет птици, които са се спасили поради това, че гнездят.

От фонда ще предприемат конкретни действия в опит да помогнат за решаването на проблема в Кресна. До дни те ще пуснат в региона няколко птици "шпиони", оборудвани с модерен GPS, който ще проследява в реално време всяка птица къде точно се намира.