Министър и кмет подписват договор за изграждане на пречиствателна станция в Петрич
Министър и кмет подписват договор за изграждане на пречиствателна станция в Петрич / снимка: Дарик-Благоевград, Любима Калпачка, архив

В Петрич отбелязват 100-годишнината от осовбождението на града от турско робство. На тържествена сесия на Общинския съвет ще бъдат наградени с юбилейни грамоти и плакети  обществени институции и видни петричани.

На сесията ще присъства и министърът на околната среда и водите Нона Караджова. Екоминистърът и кметът на община Петрич Вельо Илиев ще подпишат договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за изграждане на пречиствателна станция за отпадъчни води и съпътстващи колектори на град Петрич. Стойността на проекта е 24 млн. лв. и се финансира от Оперативна програма „Околна среда 2007 - 2013”.  Подписването ще се състои днес от от 15.00 часа. Сега градът не разполага с пречиствателна станция за отпадъчни води. Чрез изграждането на модерни съоръжения за пречистване на водите ще се предотврати замърсяването на река Струмешница, а оттам и на приемника на водите й - река Струма. Така предвидените инвестиционни мерки ще имат положителен ефект за околната среда в целия трансграничен регион.

След сесията, от 17 часа, ще бъде открит  бюст-паметник на капитан Никола Парапанов – „Освободителят на Петрич".

Тържествата продължават с празничен концерт, посветен на 100-годишнината от Освобождението на Петрич.