Корнелия Нинова: Идва вълна на фалиране на болници
Корнелия Нинова: Идва вълна на фалиране на болници / снимка: Дарик - Благоевград

„Ние не сме против реформата в здравеопазването, а против начина, по който се прави. Управляващите действат хаотично и бягат от отговорността държавата да осигури достъпна, достатъчна и качествена медицинска помощ". Това заяви народният представител от Коалиция за България Корнелия Нинова по време на заседание на Областния съвет на БСП – Благоевград. Според Нинова правителството ще прехвърли тази отговорност в частни ръце, което ще оскъпи здравните услуги за хората. С намаляване размера на делегираните бюджети на здравните заведения и забавяне на плащанията, идва вълна на постепенно фалиране на болници, прогнозира депутатът.

Областното партийно ръководство прие позиция за реформата в здравеопазването, в която се изразява категорично несъгласие с намеренията на правителството да закрие 21 болници. Стотици български граждани от засегнатите райони, голяма част от които са малки деца, бременни жени, спешно болни, възрастни хора и инвалиди ще бъдат лишени от достъпна, достатъчна и качествена медицинска помощ. Напомняме на господа управляващите, че чл. 52 на Конституцията на Република България гарантира на всеки български гражданин "право на здравно осигуряване, на достъпна медицинска помощ, безплатно медицинско обслужване, закрила на здравето, държавен контрол върху всички здравни заведения, както и върху производството на лекарствени средства, биопрепарати, медицинска техника и върху търговията с тях", се казва в позицията на БСП - Благоевград, разпространена до медиите.

Социалистите посочват, че посегателството върху тези основни права на гражданите от страна на властимащите, би означавало посегателство срещу правовия ред, срещу върховенството на закона, срещу държавността. Не беше далече времето, когато Бойко Борисов в предизборната си кампания ни убеждаваше, че във всичките си действия ще съблюдава върховенството на закона. Само шест месеца по-късно господин премиерът започна да поставя себе си над закона и да налага правила, несъвместими със социалната философия, спазвана и от Европейския съюз, припомнят от партийната организация.

В документа се посочва още, че БСП, като отговорна партия, не може да остане безучастна при провеждането на подобен род политики, водещи до влошаване на здравния климат в страната. Здравето не е само въпрос на икономика. Болните не бива да се разглеждат като стока. И тук логиката на финансовия министър Дянков, че със затварянето на лечебни заведения ще се спестят 56 млн. лв. е неразбираема за нас и определено представлява заплаха за здравето и живота на голяма част от населението, твърдят още от БСП в позицията си.

След заседанието на Областния съвет по искане на народния представител Корнелия Нинова се състоя среща с юристи от Благоевград, на която бяха обсъдени проектите за изменение и допълнение на Наказателния и Наказателно-процесуален кодекс, съобразяването на предложените за изменение текстове с изискванията на Европейското законодателство в областта на защита правата на гражданите в наказателното производство.

Юристите изразиха несъгласие с текстовете, които ограничават правата на гражданите при избора им на защитник, както и невъзможността им да се запознаят пряко с доказателствата в наказателното производство и присъдите да могат да бъдат основавани само на доказателства и доказателствени средства каквито са показанията на защитени свидетели и СРС-та.

Изказани бяха становища против разпита на органите на досъдебното производство като свидетели пред съда, когато са съставили протоколи не по предвидения в НПК ред. Не се възприма и предложението предявяването на материалите от досъдебното производство да не се извършва задължително на обвиняемия, неговия защитник и пострадалия, а само в случаите, в които те са поискали.

Особено критично юристите възприемат предложението за едноинстанционното съдебно производство по определяне мерките за неотклонение, както и невъзможността да бъде сезиран ВКС с досегашните касационни жалби по реда на НПК. Депутатът пое ангажимент да представи позицията на юристите в парламента.