/ iStock/Getty Images
Предупреждават жителите на града да бъдат бдителни
Община Симитли предупреждава жителите да бъдат бдителни заради горските пожари в Република Северна Македония, съобщиха от общинския пресцентър.

От там посочват, че въздушната линия на пожара от границата е около 2 километра и има опасност огъня да я достигне.

Северна Македония обяви кризисна ситуация през следващите 30 дни заради пожарите

По тази причина, общинското ръководство апелира хората, живеещи в по-високите населени места, близо до границата, да бъдат максимално внимателни и при необходимост да слязат към града.

Кметът на Община Симитли Апостол Апостолов и председателят на Общински съвет Симитли Владимир Христов са на границата с Република Северна Македония, за да проверят каква е ситуацията около пожара между Делчево и Пехчево.

Бурният вятър, който духа в района, допълнително усложнява положението, коментира кметът и уточни, че държи непрестанна връзка с институциите в Р. Северна Македония, както и със служители на РДПБЗН – Благоевград, които участват в гасенето на огъня.

От страна на Република Северна Македония е създадена организация, на терен са стотици хора, както и хеликоптери, но към момента огънят не може да бъде спрян.

По последни данни, огънят е достигнал селата Негрево и Църник.

Кметът Апостолов е провел разговор и с директора на Държавно горско стопанство „Симитли” - Благой Кишев, който го е уверил, че в района на границата между Р. Северна Македония и Община Симитли ще бъде изпратен булдозер, който да прокопае просека, която да спре огъня, ако премине през нашата граница.
 
БТА, Информационна агенция Фокус