Десет души, включително един пожарникар, са пострадали от вдишването на дим и са получили лекарска помощ заради пожара, който бушува около северния град Кочани в Република Северна Македония и вече навлезе в града, съобщава "Независен весник".

Ситуацията с пожара в Кочани е под контрол, увериха снощи премиерът Зоран Заев и кметът на Кочани Николчо Илиев. Пожарът се гаси от екипите на противопожарните служби в Кочани, но и от Щип, Берово, Кавадарци, Скопие.

Над 200 пожара са пламнали у нас през последното денонощие

Илиев информира, че са изгорели покривите на две къщи, продължава да гори складът за дърва на предприятието "Македонски шуми".

Премиерът Зоран Заев обеща помощ тази сутрин от съседите. Той е разговарял с президента на Сърбия Александър Вучич и с премиера на България Стефан Янев.

Българският премиер е изразил готовност при необходимост страната ни да окаже подкрепа на Република Северна Македония за справяне с бедствието. Янев е изтъкнал пред Заев, че в няколко части на България нашите противопожарни служби също се борят с огнената стихия и правят всичко възможно, за да окажат помощ на населението. Овладяването на ситуацията в нашата страна е приоритет, съобщиха от Министерския съвет.

Президентът Вучич заяви, че ще изпрати два, три или четири хеликоптера, а помощ обеща и президентът Румен Радев.

Кметският наместник на Долно село: Ситуацията е тревожна, огънят все още тлее (ВИДЕО)

Държавният глава Румен Радев проведе късно в понеделник телефонен разговор с президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски. Обсъдена е възможността България да окаже помощ за гасенето на пожара и правителствата на двете държави да договорят включването на българска пожарна техника, която да съдейства за овладяване на ситуацията в Кочани. Румен Радев запозна Стево Пендаровски с усложнената пожароопасна обстановка и в България.

Помощта е необходима не само в Кочани, но и в други райони в страната, където има пожари и заради силния вятър огънят се разпространява. Такъв е случаят с Македонски Брод и района между Делчево и Пехчево, заяви Зоран Заев в Кочани, където пожарът, който стигна до града снощи, бе поставен под контрол.

За днес е насрочено заседание на групата за оценка, на която ще бъде разгледана сериозността на ситуацията с пожарите, и ако е необходимо ще бъде предложено да се обяви кризисна ситуация на част от територията или на цялата територия на държавата, заяви снощи директорът на Центъра за управление с кризи Стоянче Ангелов по време на посещение в Кочани, пише "Независен весник".
БТА