От противопожарната служба в Кюстендил предупредиха, че идва голям пожар от Сърбия
 Огънят в Долно село все още тлее на 2-3 места в населеното място, Това каза пред NOVA кметският наместник на селото Лозан Тасков.

Над 10 пожара горят в момента в Кюстендилска област, казаха от Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението". В гасенето на огъня е включен целият наличен състав на дирекцията. Екипи на пожарната са изпратени и към границата със Сърбия, където бушуващ пожар застрашава да навлезе на територията на страната, предаде БТА.

Огромен пожар гори в Долно село, изгорели са къщи, има и обгазени хора (ВИДЕО)

Повече от 10 необитаеми къщи са изгорели при пожара в Долно село, там е изгоряло и училището. Две жени от селото са били настанени в болница, но те не са пострадали сериозно, казаха от противопожарната служба.

Близо 20 пожара пък са гасили огнеборците от Кюстендилско за последното денонощие.

БТА

Огънят в Долно село е тръгнал от махала на селото и бързо е стигнал до центъра. Сред изгорелите къщи има необитавани и такива, които са използвани за почивка. Две жени са откарани в болницата в Кюстендил, тъй като са припаднали поради обгазяване.

Огромен пожар пламна край Благоевград, евакуираха къщи

Ситуацията е тревожна. Огънят все още тлее на 2-3 места. Щетите са много – има 5 махали с по 5-6 изгорели къщи, плюс 2-3 стопански постройки. Училището също изгоря”, каза кметът на селото.

„В една от махалите е имало късо съединение на електропроводници, тъй като самите жици не са опънати. При вчерашния бурен вятър са се доближили, получила се е искра, паднала е на земята и така се е възпламенил огънят. Вятърът го донесе и до центъра на селото”, каза още той.

Огнена стихия обхвана страната (ОБЗОР)

„Няма хора, които остават без дом, тъй като повечето къщи са изоставени. Само в една от къщите живееха хора, но те имат нова и са се нанесли в нея”, добави кметът.

Жители на Кюстендил се организират като доброволци за гасене на пожарите в региона. В социалните мрежи се разпространява призив, отправен към всички желаещи да се включат в потушаването на възникналите огнища.

Доброволците трябва да се явят в 12:00 часа в двора на противопожарната служба в града, където да им бъде направен инструктаж. Те трябва да са облечени с облекла с дълги ръкави и долнища, да носят лопати, туби с вода, здрави обувки, а при възможност и ръчни пръскачки.

Доброволците ще бъдат разпределени около действащите към момента пожари в областта
nova.bg/Агенция "Фокус"