В последните два дни са регистрирани 360 сигнала за пожари в страната
Огнената стихия завладя и България. След страшните гледки в Гърция, Турция и Катания, и у нас пламъците бушуваха в някои части от страната. 

Кюстендилско

Шест обезлюдени къщи изгоряха при пожар над кюстендилското село Ръждавица в Риша планина, съобщи NOVA. Махала на село Гърбино също е в опасност от пожара, който към момента е достатъчно далеч от нея.

Високо в планината се разгарят огнища. На място екипи на пожарната правят всичко възможно да овладеят стихията. Пожарът е в труднодостъпен район, което затруднява пожарникарите допълнително.

В късния следобед се е разгорял и пожар край жп-линията в Кюстендил. Ситуацията там е овладяна.

Няколко къщи изгоряха при пожар в Кюстендилско
 

Благоевградско

В Благоевградско огънят
вилня край село Бучино. Пламъците там се разгоряха в ранния следобед и обхванаха няколко декара площ. Наложи се евакуация на няколко къщи в Тасковска махала. 

Засега огънят е овладян, но остава опасно заради вятъра, който се появи.

В близост до селото минава газопровод. Според кметския наместник Живко Чукарски обаче няма опасност пожарът да достигне до тръбите. 

Изгоряла е стопанска постройка. На място работят всички екипи на противопожарната служба в Благоевград.

iStock/Getty Images

Карлово

Два пожара бушуват в района на Карлово. При единия пламъците погълнаха две плевни, а другият се разрази в борова гора на площ от 2000 декара в района на карловското село Розино.

12 пожарни коли и хеликоптер се борят със стихията, която е в труднодостъпен терен. На място са 30 горски служители, както и доброволци. Има и щаб.

При друг пожар в съседното село Кърнаре изгоряха две плевни. Предполага се, че огънят е тръгнал от искра, която се е образувала при преминаване на влак.
 


Перник

Пожарът, който обхвана гората между пернишките квартали "Тева" и "Мошино" и се насочи към село Големо Бучино, е ограничен в по-голямата си част, но работата по гасенето продължава, съобщиха от пресцентъра на Община Перник.

В потушаването на огъня се включиха всички налични екипи на местната противопожарна служба, два екипа огнеборци от София, доброволното формирование "Протожер", горски служители и доброволци.

С техника помагат Югозападното държавно предприятие, частни фирми, общинското предприятие "Флор". Направена е защитна ивица, която не позволява пламъците да тръгнат към къщите в село Големо Бучино.

Няма опасност за населението, в района ще има дежурство през цялата нощ. Кметът Станислав Владимиров, който е на мястото на пожара, благодари на всички доброволци, които са откликнали, за да ограничат огнената стихия.

Пътят между селата Големо и Мало Бучино остава затворен.
 

Хасковско

Локализираният вчера сутринта пожар край хасковското село Брягово, община Хасково, отново се е възобновил.

Три дни служители на Пожарна безопасност и защита на населението, екип от Регионална дирекция по горите - Пловдив, служители от държавните горски стопанства и военнослужещи гасиха огъня в труднодостъпна местност, намираща се на територията на Държавно горско стопанство - Маджарово.

Пожарът с периметър от 9 километра обхвана площ от 3500 декара. За сега няма засегнати нови площи. На място се извършват действия по локализирането му.

През почивните дни е възникнал пожар в землището на село Ломница , намиращо се на територията на Държавно горско стопанство - Кюстендил. Към момента той отново е възобновен и е прераснал върхово. Засегнатата площ е около 100 дка, като на място са служители на стопанството и ПБЗН. В стопанството има още два пожара, които към момента са засегнали треви и храсти в близост до горски територии в землищата на селата Габрешевци и Полска Скакавица.

Пожар в близост до Черногорския манастир.

На видео се вижда гъст черен дим, който се носи над гората. 
 

За последния месец поради човешка небрежност, високите температури и вятъра в горските територии в страната са възникнали 62 пожара на обща площ близо 6700 дка.

4700 дка от тях са в широколистни гори, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите.

От Изпълнителната агенция по горите призовават гражданите да бъдат отговорни и бдителни, да спазват противопожарните мерки. Лице забелязало пожар незабавно следва да подаде сигнал на телефон 112.
БТА, Агенция "Фокус", nova.bg