/ ОД на МВР-Хасково
Голям пожар пламна в Стара Планина, близо до Рожен и Клисура. Това съобщи за БНР Стефан Стефанов от Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". За гасенето му се очаква се помощ и от армията. 

Огромен пожар пламна край Благоевград

"Отново е възникнал много голям пожар на територията на област Пловдив, в района на Стара планина около Розино и Клисура. Там очакваме съдействие от Министерство на отбраната отново хеликоптер да помогне с пожарогасенето.

Не можем да минем в никакъв случай без колегите от горските стопанства, които Слава Богу, в последните години също са оборудвани с високопроходима техника, с гасителни средства", обобщи Стефанов.

Пожар в гората над Велинград

Общо 360 сигнала за пожари
в страната са получени вчера и днес. Основната причина за възникването им остава човешката дейност, разказва Стефанов: "Високите температури и сухата растителност, доста добре израснала през валежните пролетни месеци, са само предпоставка. Наличието на силен вятър също е предпоставка.

Около 90%  от възникналите произшествия са свързани с човешка дейност. Много малка част от тях са вследствие на природни явления, мълнии, технически аварии по  далегопроводи и други такива, човешката дейност, изразяваща се в нерегламентирано и неправилно използване на открит огън, паленето на огнища, изгарянето на сухи отпадъци, опожаряването на сухи треви и стърнища".

Хеликоптер AS532 AL Cougar от състава на Военновъздушните сили /ВВС/, с екипаж от 24-а авиационна база - Крумово, се включва в гасенето на пожара, съобщиха от Министерството на отбраната.

От въздуха ще се извършват дейности по гасене на огъня, който гори в труднодостъпна гориста местност в Стара планина, в района на село Розино, Община Карлово.
Техниката и военнослужещите от ВВС се включват по молба на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в подкрепа на действията по гасене на пожара.
БНР