Какво ново при жителите от Бедрог - открит урок по археология в благоевградския музей
Какво ново при жителите от Бедрог - открит урок по археология в благоевградския музей / netinfo
Открит урок на тема „Какво ново при жителите от Бедрог” ще се проведе в Историческия музей, съобщиха от културния институт.

Бедрог е познат като градът на анимационния герой Флинстоун.

Урокът е предназначен за деца от начална училищна възраст и ще даде възможност по интересен, забавен, игрови начин малчуганите да научат нови и любопитни неща за праисторическите хора, населявали нашите зами и основали европейската цивилизация. От къде са дошли, с какво са се занимавали, с какво са били облечени, как са строили къщите си, какви животни са отглеждали и много други неща, свързани с живота и бита на праисторическите хора ще бъдат разказани на учениците от археолога към РИМ-Благоевград Малгожата Кулова, която е подготвила и мултимедийна презентация с възстановки на облеклата на древните, оръдията на труда, къщите им. Ще бъдат показани и много веществени материали, открити при разкопки в Югозападна България.

В нашия регион се намира едно от най-ранните селища в Европа – раннонеолитно селище при село Ковачево / края на VII век пр. Хр./. С изключително значение за праисторическата епоха е селището при село Българчево. То се характеризира с много дълга продължителност на живота от края на ранния неолит / средата на VI хил- пр. Хр./ до ранния халколит / V хил. Пр. Хр./ . В раннонеолитния пласт беше намерена опожарена къща със запазения инвентар, наброяващ над 50 цели керамичи съда, две пещи, каменни теслички, три глинени женски фигурки и др.

Откритият урок, който е в рамките на Музейната лятна школа, към която все повече деца проявяват интерес, е с начален час 10:00 часа и ще се проведе в зала „Праистория”.