Ден без сол в Разлог
Ден без сол в Разлог / netinfo

"Не сипвайте сол в здравето си!",  е мотото на провелата се в Разлог здравна кампания с цел намаляване до здравословни граници на приема на готварската сол.

Информационната среща е част от национална кампания, която ще се проведе  в общо 19 града. В Разлог бяха представени филми за ограничаване на консумацията на готварска сол на домашната трапеза, в заведенията за обществено хранене, както и информиран избор за предлаганата на пазара храна.

Националните проучвания на храненето показват, че в България консумацията на сол е двойно по-висока от горната граница за безопасен прием, определена на 5 грама дневно. Тя достига средно до 10–14 грама на ден, а в някои региони на страната до 18–20 грама. Това ни нарежда на второ място в света по консумация на сол.

Повече от 2 500 000 българи над 25-годишна възраст имат повишени стойности на кръвното налягане, а България е сред страните в Европейския съюз с най-висока заболеваемост и смъртност от сърдечносъдови заболявания.

Според специалистите на високото кръвно налягане се дължат 62 процента от мозъчните инсулти и 49 процента от исхемичната болест на сърцето.

Съвременни проучвания доказват, че при намаляване приема на сол до 5–6 грама дневно, рискът от високо кръвно налягане спада средно с 20 на сто, броят на мозъчните инсулти намалява с около 24 процента, а исхемичната болест на сърцето – с 18 процента.