Бъчварова огледа Кулата заради очакваната блокада на границата
Бъчварова огледа Кулата заради очакваната блокада на границата / Снимка: МВР

Държавата се готви за евентуална блокада на българо-гръцката граница от страна на фермерите в южната ни съседка. Днес вътрешният министър Румяна Бъчварова и директорите на "Гранична полиция" и "Национална полиция" - гл. комисар Светлан Кичиков и гл. комисар Христо Терзийски, инспектираха трасето на ГКПП-Кулата-Промахон.

Те пристигнаха в сряда на граничния пункт, съобщиха от пресцентъра на МВР. Целта бе министърът и главните комисари да обсъдят с ръководството на ГКПП-Кулата плановете за организация на движението и преминаването при евентуално блокиране на свободното придвижване на хора и стоки от страна на гръцките фермери. Много важно е да бъдат предприети всички възможни превантивни действия в рамките на правомощията на българските гранични власти, категорични бяха тримата. МВР поддържа постоянен контакт с гръцките власти за изпреварваща информация за евентуални протестни действия и блокади по границата с южната ни съседка.

"Време е за дипломатически усилия. затова сме подготвили среща на професионално ниво между ръководствата на полициите в България и Гърция. Надявам се, че гръцките феремри няма да блокират границата", увери Румяна Бъчварова.

Вътрешният министър провери работата на пункта и по линия на противодействие на контрабандата, нелегалната миграция и трафика на хора и наркотици. Средно около 1300 камиона преминават и се проверяват на денонощие от служителите на ГКПП-Кулата. Гръцките фермери обявиха, че на 23 януари започват мащабни протестни действия срещу данъчните реформи в сектора в южната ни съседка и се очаква да блокират пътища и гранични пунктове.