Болница Свети Врач напълно модернизирана
Болница Свети Врач напълно модернизирана / Пресцентър

Община Сандански бе обявена за отличник за реализацията и изпълнението на проекта за обновяване и оборудване на МБАЛ "Свети Врач".

С  реализацията на проекта се модернизираха и оборудваха отделението за образна диагностика, отделението за анестезиология и интензивно лечение, микробиологичната и клинична лаборатории, отделението за хемодиализа, акушеро-гинекологично отделение и вътрешно отделение.

Доставено и инсталирано е оборудване на стойност 2 600 000 лева – рентгенов апарат за графия и скопия, кардиомонитори, анестезиологични апарати, транспортен кувиоз, мамографски диагностичен рентгенов апарат, апарати за хемодиализа и др. С новата апаратура и обучения персонал  в МБАЛ "Свети Врач"  ще се повиши качеството на предлаганата диагностика и лечение.

В рамките на проекта бе извършен и основен ремонт в  отделението по образна диагностика, осигури се достъпна среда за хора с увреждания  чрез монтиране на платформа и нова асансьорна  уредба.

Всички присъстващи, сред които д-р Чилев – директор на РЗИ – Благоевград, д-р Димитров – директор на РЗОК Благоевград, заместник кметовете на община Сандански, председателят на общински съвет Сандански, представители на фирмите изпълнители, лекари и персонал на МБАЛ „Свети Врач” Сандански и медии имаха възможност да разгледат част от ремонтираните помещения и доставеното ново медицинско оборудване.

Управителят на МБАЛ "Свети Врач" д-р Илия Тонев сподели, че здравното заведение в Сандански през годините непрекъснато се развива и с реализацията на този проект болницата получава повече възможности за диагностика и лечение.

В момента  общинското лечебно заведение разполага с 144 легла, 10 от които за интензивно лечение, диализен център, център за диагностика и лечение на сърдечно-съдови заболявания, модерен скенер, модерна операционна апаратура и реанимация.  В болницата работят 254 души – 54 лекари и  115 професионалисти по здравна грижи.
В МАЛ”Свети Врач” – Сандански се лекуват жителите на три общини –Сандански, Струмяни и Кресна и Петрич.