68 двойки честват златни и сребърни сватби в Разлог
68 двойки честват златни и сребърни сватби в Разлог / снимка: Община Разлог, архив

68 двойки от община Разлог ще празнуват своите златни и сребърни сватби, съобщават от пресцентъра на Общината. 15 са семействата, които ще отбележат своята златна сватба,  а 53 имат сребърни сватби.

Събитието ще бъде отпразнувано в местен ресторант от 19:00 часа на 14 декември 2013 година. Инициативата се организира всяка година от Обредния дом в града с подкрепата на Община Разлог. По време на масовото честване на златни и сребърни сватби всички юбиляри ще се подпишат в летописната книга.

Питка хляб ще бъде омесена от първата двойката, сключила брак през 1963 г. като символ на приемственост тя ще бъде предадена на празнуващите сребърна сватба, а те ще я дадат на най-младото семейство в Разлог, сключило брак през 2013 г. Двойките с 50 годишен семеен живот зад гърба си ще запалят огънят - символ на любовта и семейното огнище, и ще го предадат на двойките с 25 годишен стаж в брака, а те от своя страна на най-младото семейство.

В Разлог семейните ценности се пазят и предават от поколение на поколение и до днес. От началото на 2013 година до момента в Разлог са сключени 93 брака, което е със 17 повече от 2012 г. Преди дни проплака и стотното бебе на Разлог за тази година.

През 2012 г. златни и сребърни сватби честваха общо 98 семейни двойки.

Традицията за масово празнуване на юбилеите в Разлог е от 1985 година.