4188 зрелостници от Пиринско се явяват на втората задължителна матура
4188 зрелостници от Пиринско се явяват на втората задължителна матура / netinfo

4188 зрелостници от Благоевградска област се явяват на днешния втори държавен зрелостен изпит по избран предмет. Изпитът започна в 8 часа и е с продължителност 4 астрономически часа. За учениците със специални образователни потребности държавният зрелостен изпит ще е с два часа по-дълъг.

Най-много са учениците, пожелали да се явят на матура по география и икономика - 2320, което е близо половината от всички абитуриенти в региона, уточни за Дарик началникът на Регионалния инспекторат по образованието Огнян Соколов.

За изпита по математика са подали заявления 539 гимназисти от областта, 394-ма са избрали да положат матура по биология и здравно образование. От чуждите езици традиционно най-предпочитан е английският език, за който са заявили желание да пишат 327 зрелостници.

Държавният зрелостен изпит ще се проведе в 584 зали в 54 училищни сгради в региона.

1268 квестори ще следят за преписване и други нарушения по време на изпитния процес, 347 от които са учители в основни училища.

Оценките ще са ясни до 12 юни и ще бъдат публикувани на сайта на министерството. Чрез въвеждане на входящия номер и ЕГН-то всеки зрелостник ще може да провери резултата си.