25 автобуса с учители от Благоевградско се присъединяват към митинга в София
25 автобуса с учители от Благоевградско се присъединяват към митинга в София / netinfo
Около 25 автобуса с преподаватели тръгват от Благоевградска област, за да се присъединят към митинг-шествието, което ще се проведе в София. Това съобщиха от Синдиката на българските учители - Благоевград.

Общо 8 автобуса потеглят от Благоевград.

Около 200 преподаватели от Петрич също се присъединяват към протестите.

Националният митинг шествие е организиран от синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа”, от синдиката на българските учители и от Независимия учителски синдикат към КНСБ.

В сградата на Народното събрание участниците в митинга ще внесат протестна срещу „бездействието на ресорните заместник-министри и кабинета като цяло, за разрешаването на острия социален конфликт, който не касае само 155 хиляди работещи в системата на средното образование, а и „стотици хиляди български деца, ученици и родители”.

От 16 ч участниците ще се върнат с шествие на площад "Независимост" пред Министерския съвет, където, както всеки ден, ще се проведе мълчалив митинг (бдение).

Това е поредната акция на стачкуващите трета седмица учители, които настояват за 100% увеличение на работните си заплати.

Националният протест бе организиран, след като в неформален разговор с образователният министър Даниел Вълчев министърът на финансите Пламен Орешарски нарече преговорите „седянка”.