/ iStock/Getty Images
Мъжът е упражнявал психически и физически тормоз върху възрастната жена заради имоти
20 години затвор за 61-годишен мъж, убил майка си по особено мъчителен начин в Сандански, съобщиха от прокуратурата.

Към 2020 г. той е живеел с 81-годишната си майка. Мъжът е упражнявал психически и физически тормоз върху възрастната жена.

Повод за това били наследствените имоти, като той настоявал тя приживе да му прехвърли своя дял. Особено агресивен той е ставал след употреба на алкохол. Пострадалата не подавала сигнали за насилието спрямо нея.

Син разкри убийството на майка си: Обвиняемият излъгал, че е получила инфаркт

Вечерта на 11 март 2020 г. той се прибрал вкъщи в нетрезво състояние. Държал се агресивно спрямо майка си, спорел с нея за имоти. След продължителен словесен тормоз е нанесъл на възрастната жена побой. Оставяйки я в окаяно физическо и психическо състояние, насилникът е легнал да спи.

Сутринта той отново е предизвикал скандал и упражнил физическо насилие спрямо жената. Преустановил го едва когато видял, че тя се влошава, след което отишъл на работа.

Няколко часа по-късно тя е била открита в безпомощно състояние от другия ѝ син, който е подал сигнал на телефон 112. Пострадалата е била транспортирана в болница, а извършителят на деянието е бил задържан.

Въпреки предприетото спешно специализирано лечение жената е починала. Вещите лица, изготвили съдебномедицинската експертиза, посочват пряка причинно-следствена връзка между травматичните увреждания и нанесения побой, довели до усложненията на състоянието на пострадалата и смъртта ѝ.

Окръжният съд в Благоевград е оправдал мъжът по обвинение за умишлено убийство, като го е признал за виновен за причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена телесна повреда. За това престъпление той е бил осъден на 7 години и 6 месеца „лишаване от свобода“.

Срещу така постановена присъда Окръжната прокуратура в Благоевград е внесла протест с аргумент за незаконосъобразност и необоснованост.

Софийският апелативен съд отмени присъдата на първоинстанционния съд и призна подсъдимият за виновен в квалифицирано умишлено убийство и му наложи ефективно наказание „лишаване от свобода“.

Присъдата може да бъде обжалвана и протестирана в законоустановения срок пред Върховния касационен съд.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня