/ /iStock
Софийска градска прокуратура (СГП) обвини пред Софийски градски съд (СГС) мъж, удушил жена, след което излъгал, че е починала вероятно от инфаркт. Това съобщиха от обвинението. Синът й разкрил, че става въпрос за убийство.

Съгласно обвинителния акт към 15 август 2021 г. починалата и обвиняемият имали интимна връзка от няколко месеца. Тя живеела в жилище в град София заедно със сина си.

На 5 август 2021 г. тя заедно с две свои приятелки заминали на почивка в Гърция. Пътували с автомобила на пострадалата. На 14 август 2021 г. трите жени се върнали в България, но жената не се прибрала в дома си, а отишла в дома на обвиняемия в столицата. На 14 август тя провела разговор със сина си и му казала, че все още е на територията на Гърция и ще се прибере на следващия ден.

На 15 август за последно провела разговор със сина си, като му заявила, че се прибира скоро.

Задържаха мъж, опитал да удуши жена си в София

На 15 август станала трагедията, когато мъжът внезапно решил да я умъртви, като я удуши. Той се надвесил над лежащата на дивана жена и започнал да я души, притискайки шията ѝ с ръце, като паралелно с това запушвал и притискал носа и устата ѝ. Действията му продължили около десет минути, в резултат на което тя починала, допълват от прокуратурата.

Обвиняемият се обадил на тел. 112, съобщавайки, че е починала вероятно от инфаркт. Малко след това на адреса пристигнал екип на Спешна помощ, който констатирал смъртта.

Около 17:30 ч. обвиняемият се свързал с погребална агенция, за да транспортират трупа до хладилна камера.

След това обвиняемият се обадил на една от приятелките на починалата и те двете пристигнали в апартамента му. Дошъл и синът й, на когото било обяснено, че майка му е получила белодробна емболия и е необходимо да предостави дрехи за погребението ѝ.

Синът се усъмнил в обясненията около смъртта на майка му, усъмнили го и бързите действия, предприети по погребението. Заявил, че иска аутопсия, а една от приятелките на майка му отвърнала, че няма смисъл, защото причината за смъртта е ясна. Предупредила го и да не казва на сестрата на починалата. Това още повече го усъмнило и той подал сигнал в 06 РУ-СДВР.

По сигнала било започнато разследване, тялото й било иззето от погребалната агенция и било извършено съдебномедицинско изследване.

Чрез заключението на вещите лица било установено, че смъртта й е насилствена, настъпила вследствие на механична асфикция. Не са констатирани болестни процеси, които да имат отношение към настъпването на смъртта. Пострадалата е била в състояние да изпитва болка, да страда физически и психически, когнитивно и емоционално да преработва случващото се. В кръвта на пострадалата не е установено наличие на алкохол и упойващи вещества.

Разследването по случая е проведено от 06 РУ-СДВР под ръководството и надзора на СГП. Предстои насрочване от СГС на разпоредително заседание по делото.