/ ThinkStock/Getty Images
Присъда от 15 години затвор получи на втора инстанция възрастен мъж, който убил съпругата си, която се намирала в безпомощно състояние. Това съобщиха от прокуратурата. 

"След протест, внесен от Окръжна прокуратура–Шумен, подсъдим за убийството на съпругата си, която се намирала в безпомощно състояние, налагащо грижи, подпомагане в дейностите на ежедневния живот и в приема на лекарствени средства, получи по-тежко наказание. Варненският апелативен съд постанови наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 години, като така измени присъда на Шуменския окръжен съд, с която 77-годишният подсъдим бил осъден на 12 години и 6 месеца „лишаване от свобода“ при първоначален строг режим на изтърпяване", съобщават от държавното обвинение. 

В края на ноември 2020 година съпругата на подсъдимия, с която били разделени от известно време, получила инсулт и пострадала тежко. Това наложило полагането на ежедневни грижи по отношение на нея. Във връзка с това П.С. бил помолен от синовете си да се грижи за тяхната майка, за което той се съгласил. Тази задача затруднявала мъжа и скоро след като поел грижите за обездвижената жена, той заявил на синовете си, че не се справя и не може повече да изпълнява тези ангажименти. Било взето решение жената да бъде настанена в специализирано медицинско заведение.

Непосредствено преди това да се случи, през нощта на 16 срещу 17 декември 2020 година, П.С. отишъл в стаята на своята съпруга и я удушил. След това съобщил на съседка какво е извършил. Извикан бил екип на спешна помощ, който констатирал смъртта на болната жена. Възрастният мъж бил задържан и привлечен към наказателна отговорност за тежкото умишлено престъпление, което извършил.

Делото се гледа за втори път пред Варненския апелативен съд. При първото разглеждане на случая от Окръжен съд–Шумен било постановено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 години. Последвали протест от страна на прокуратурата с искане за по-голям размер на присъдата и жалба от страна на подсъдимия. Съдебен състав от Апелативен съд–Варна върнал делото на първата инстанция за повторно разглеждане.

През юли 2022 година Шуменският окръжен съд го разгледал за втори път и постановил наказание „лишаване от свобода“ за срок от 12 години и 6 месеца.
Предвид намаления размер на присъдата прокурорът по случая внесъл незабавен протест с искане за по-тежка санкция. В резултат на това се стигнало до второто явяване пред Апелативен съд–Варна и увеличаване на наказанието на 15 години „лишаване от свобода“. Въззивният съд прие, че такова наказания удовлетворява критериите за справедливост. Така ще се постигнат и целите в Наказателния кодекс: деецът да осъзнае необходимостта от спазване на закона и етичните правила за поведение, а санкцията да въздейства предупредително и възпитателно на другите членове на обществото.

Присъдата подлежи на протест и обжалване пред ВКС.